Kısa URL: https://ml.md/lc73583
Gönderme Tarihi: 11.Mar.2012
2,436 defa indirildi / yazdırıldı
1 su bardağı yoğurt
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı su
Yeterince tuz.
İçi İçin:
Yarım su bardağı sıvı yağ
4 çorba kaşığı ezilmiş haşhaş tohumu
İçi için iki malzeme bir kâsede güzelce karıştırılacak.
Öncelikle ekmek malzemesi güzelce karıştırılır. Sonra un ilave edilir alabildiği kadar un konup, güzelce yoğrulur. Bu hamurdan istenen boyutta parçalar koparılır. Eller ve açılan tezgâh sıvı yağ ile biraz yağlanır. Elle açılan hamurun içine kaşıkla haşhaş alınır. Her yerine sürülüp, dışarı taşırmayacak şekilde yuvarlak şekil verilerek yuvarlak tepsiye döşenir. Üzerine sıvıyağ veya yumurta sarısı sürüldükten sonra ılık fırında 20 dakika kadar mayalanmaya bırakılır. Bu işlem bittikten sonra 175 derece fırında 45- 50 dakika pişirilip sıcak veya soğuk servis yapılır.
Not: Haşhaşlı ekmeğin malzemelerinden olan haşhaş daha çok kırsal kesimlerde kullanılır. Zaman içerisinde herkesin sıkça kullandığı bir malzeme olmuştur. Haşhaş kullanılarak yapılan yemekler genellikle şehir yemekleri olmamakla birlikte kırsal bölgelerde yapılmakta ve konuklara sunulmaktadır. Kırsaldan kent ortamına taşınan bu yemek, günümüzde hemen hemen her fırında bulunur.
Kısa URL: https://ml.md/lc105711
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2015
3,599 defa indirildi / yazdırıldı
Hamuru için:
1 adet yaş maya
2 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
Aldığı kadar un
İç malzemeleri:
3 çorba kaşığı haşhaş ezmesi
1,5 paket margarin
Malzemeler bir kaba konularak yoğrulur. Haşhaş ayrı bir tabakta margarin ile inceltilir. Yoğrulan hamurdan bir parça alınır. Düz bir zemin üzerine çok az yağ damlatılır ve hamur üzerine konup yavaş yavaş elle yarım santim kalınlığında dikdörtgen şeklinde inceltilir. Üzerine haşhaşlı karışımdan bir miktar sürülür. Diğer hamur parçaları için de aynı işlem tekrarlanır. Bütün hamurlar tepsiye dizildikten sonra kalan haşhaşlı karışım hamurun üzerine sürülür ya da isteğe bağlı olarak hamurun üzerine haşhaşlı karışım sürmek yerine yumurta sarısı da sürülebilir. Önceden ısıtılan fırında on- on beş dakika kadar bekletilir. Böylece hamur mayalanmış ve kabarmış olur. Daha sonra fırının ayarı yüz seksen dereceye getirilerek hamurların üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Not: Eskişehirin yöresel tatlarından biridir haşhaşlı ekmek. Şehir halkı genellikle sabah kahvaltılarında çayın yanında simit ya da haşhaşlı ekmek olmadan güne başlamaz. Şehir merkezinde ve şehir merkezini gezerken her köşe başında bir unlu mamül yapan fırına rastlamak mümkündür. Bu fırınlarda sabah erken vakitlerde hamur yoğurmakla başlayan mesai ;simit, Haşhaşlı Ekmek ve çeşitli hamur işlerini hazırlayıp halkın hizmetine sunmakla devam eder.