Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
Haiti, kendi özgün tatları ve ürünleri yanında Fransız, Afrika ve Karayip tatlarının da kullanımıyla ilginç bir mutfak kültürüne sahiptir. Yabani muz ve tapyoka nişastasının yoğun kullanımı, Haiti Mutfağı üzerindeki Afrika etkisi olarak yorumlanırken, çok lezzetli ve çeşitli sosların kullanılması Fransız Mutfağı'nın ülkede bıraktığı miras olarak değerlendirilmektedir. Haiti'de coğrafi konum tüketilen ürünün türünü belirler. Kıyı bölgelerde balık ve deniz ürünleri tüketimi fazlayken, iç bölgelerde baklagiller ve sebzeler ana protein kaynağı olarak kullanılmaktadır. Yerli halkın günlük beslenmede en çok kullandığı besinler, bamya, mango türleri, misket limonu türleri ve hindistan cevizidir. Haiti tarihte yoksullukla çok mücadele etmiştir. O zamanlardan bugüne kalan ürünlerden kurutulmuş balık, manyok unu ekmeği ve yulaf lapası hâlâ beslenmedeki yerini korumaktadır.
Haiti piklizi teknik olarak değilse bile tat ve aroma olarak Almanlar'ın "sauerkraut"una benzemektedir.
Haiti özel günler bakımından oldukça sakin bir ülkedir. Özel günler denince akla kızarmış keçi eti gelir. "Pikliz" adı verilen baharatlı havuç ve lahana turşusu, kızarmış yabani muz, tatlı patates, incir ve muz pudinginden yapılan "pain patate", Haiti ekmeği ve ananas birası özel günler, tatiller ve kutlama yemekleri için tercih edilen ürünlerdir.
Haiti Mutfağı'nda keçi, tavuk, baklagiller ve kabuklu deniz ürünleri protein kaynakları olarak kullanılırken, pirinç türleri, mısır, yer elması ve sorgum sebze olarak kullanılır. Salatalarda yabani yeşillik kullanımı yoğun bir şekilde tercih edilirken, mantar türleri, bamya, mango, avokado, hindistancevizi ve ekmekağacı meyvesi vazgeçilmezdir. Yağ tercihinde hayvansal yağlar ilk sırada kendine yer bulur.
|