Gürcistan Mutfağı
Dr. Mehmet AKMAN Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları
Gürcistan henüz ei değmemişliğini ve geleneklerini koruyan veyaşatan yemyeşil bir ülkedir. Gürcistan'da kış hazırlığı olarak turşular ve konserveler yapılır. Gürcüler sanata yatkın bir ulustur. Köylerde herkes kendi şarabım kendisi üretmekte ve mahzenlerde saklamaktadır. Gürcistan'a yolu düşenlerin bu harika şaraplardan birine kendi ismini verip şişeleye-bilmeleri ve satın almaları mümkündür.
Gürcü mutfağı ile Türk mutfağı arasında rahatsız edici bir lezzet farkı yoktur. Tersine bizim bildiğimiz otlarla, baharatlarla ve pişirme usulleriyle bambaşka lezzetler yaratıldığı söylenebilir.
Gürcü mutfağı için "İtalyan mutfağı kadar hareketli, Fransız mutfağı kadar görkemli, Türk mutfağı kadar köklü ve zahmetli olmayan fakat gerçekten denemeye değer " bir mutfak denilmektedir.
Gürcü mutfağında pilav, yoğurt, şuraplu ve ağdalı tatlılar yer almamaktadır. Yemekler acılı ve ekşili lezzetler taşımaktadır. Hemen hemen her yemekte sarımsak kullanılmaktadır. Mayonez ise çorbaların ve mezelerin vazgeçilmez parçasıdır. Mutfakta sosların önemli bir yeri vardır. Bu soslar daha çok bardak eriğiyle tatlandırılıyor. Baharat olarak safran, maydanoz ve diğer bazı otların kurutulup ufalanmasıyla elde edilen "Kinzi" ağırlıklı olarak kullanılıyor. Bu mutfakta ülkemizde de bazı yörelerde kullanılan reyhan otuyla sık sık karşılaşılmaktadır. Balık ve tavuk yemeklerinin eşit ağırlıkta olduğu görülmektedir. Et yemekleri ise daha fazla yer tutmaktadır.
Yemeklere eşlik eden içki genellikle Votka'dır. Sabahlara kadar süren yemeklerde votka tüketimi aşırı boyutlara varmaktadır.
Türk yemek kültürü ile Gürcü yemek kültürü arasında büyük farklar vardır.
Türk yemek kültüründe meze, ara-sıcak, sıcak yemek, tatlı ya da meyve sofralarda en fazla gece yarısıma kadar devam eder. Rus-Gürcü yemek kültürüne bakıldığında ise, aynı saatlerde ara-sıcağın masadaki yerini henüz aldığı görülmektedir.