Gaziantep Mutfağı
GAP Eylem Planı
Gaziantep yemeklerinde tüm yemek pişirme teknikleri cömertçe kullanılmıştır; haşlama, ızgara, tava, sote, kavurma, tencere, fırın yemekleri gibi…
Gaziantep Mutfağı, seneler boyunca geleneklerinin ve yöresel damak lezzetinin zenginliği ile ülkemiz ve dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olmuştur.
Gaziantep Mutfağı, başta besleyici özelliği olmak üzere, kullanılan et, sebze, meyve, yoğurt ve kışlık kurutulmuş malzemeleri ve yapılış şekli ile çok güzel yemeklere imza atan bir kentin mutfağıdır. Sadece kebapları yirmi çeşidin üzerindedir.
Yoğurtla otuzun üzerinde yemek yapan, meyveyi, sarımsağı ve soğanı kebap dışında, yoğurtlu ve salçalı yemeklerde ana malzeme olarak kullanan, dünyadaki tek kent Gaziantep’tir.
Gaziantep yemeklerinde tüm yemek pişirme teknikleri cömertçe kullanılmıştır; haşlama, ızgara, tava, sote, kavurma, tencere, fırın yemekleri gibi… Ayrıca yörede yetişen tüm meyve ve sebzeler Gaziantep mutfağında hak ettiği yeri almıştır.
Yörenin en meşhur yemeklerinden biri olan Şiveydiz’in ana maddesi yoğurt, taze soğan ve taze sarımsaktır. Her mevsim kolayca bulunabilen bu malzemelerle yapılan, besin ve protein değeri oldukça yüksek Şiveydiz’e eklenen et ve nohut yemeğin lezzetine lezzet katar ve doğal antibiyotik haline getirir.
Gaziantep mutfağının en önemli özelliklerinden biri de, yemeklerde et olarak koyun etinin kullanılmasıdır. Etin belli bölgeleri de yapılacak yemeğin iyi sonuç vermesinde önem taşır. Mesela; budun iç kısımlarından yapılan köfte daha iyi tutar. Küşlemeden yapılan kebap çok yumuşak olur. Kasaplar koyunun hangi bölgesinin etinin, hangi yemekte daha iyi sonuç vereceğini bildiği için, et almaya gelenlere hangi yemeği yapacağını sorar ve ona göre et verirler.
Yörenin yoğurtlu yemekleri, üzerine yoğurt dökülerek yapılan yemekler değildir. Bu yemeklerin özelliği yoğurtlarının ayrıca pişirilerek yemeğe katılmasıdır; Çağla Aşı, Orman, Sarımsak Aşı, Şiveydiz, Yoğurtlu Bakla, Yoğurtlu Bezelye, Yoğurtlu Çiğdem Aşı, Yoğurtlu Elma Aşı, Yoğurtlu Fasulye, Yoğurtlu Kabak, Yoğurtlu Keme, Yoğurtlu Köfte, Yoğurtlu Mantar, Yoğurtlu Patates, Yoğurtlu Soğan Yahnisi, Yuvarlama gibi…