Evde Yemek Daveti
Geçmişten günümüze kalabilen pek az gelenekten biri de evde verilen resmi yemekli davetler olsa gerek. Ya da eski adıyla ziyafet, daha da eski dille söylersek, şölen.
Evde verilen resmi akşam yemeklerinin ilk aşaması, davetli listesini belirlemektir. Bu sıkıntılı bir süreçtir çünkü. Birbiriyle uyumlu bir davetli listesi oluşturmak kolay değildir. Davetli listesi oluşturulduktan sonra çağrıya gelmiştir sıra. Günümüzde telefonun kolaylığına rağmen, yine de böyle resmi bir daveti kartla yapmak en uygunudur. Eline davet kartı ulaşan kişinin mutlaka çağrıyı yanıtlaması gerekir. Resmi bir çağrıysa resmi, eğer daha samimi bir çağrı ise dostça bir notla yanıtlanmalıdır. Eğer yemekte bulunma olanağı yoksa, durum ev sahibine mutlaka zamanında bildirilmelidir. Olumlu yanıtlanan bir davete gitmemek kadar büyük bir nezaketsizlik olamaz.
Davete bildirilen saatten on dakika önce gidilmelidir. Çok erken davranmak, ev sahibini zor durumda bırakabileceği gibi, çok gecikmek de saygısızlık olur. En çok on beş, yirmi dakika gecikilebilir.
Davetlilerin karşılanması:
Ev ahalisi davetlileri salonda karşılar. Evin beyi, kapıya yakın bir yerde gelenleri selamlar ve eşinin
yanına kadar götürür. Evin yetişmiş erkek ve kız çocukları misafirleri ağırlamakta anne ve babalarına yardım eder.
Büyük davetlerde her erkek, sofradaki yerini ve hangi bayanı götüreceğini öğrenmelidir. Bunun için antrede, yemek masasının küçük bir krokisi bulundurulur ve kimin nereye oturacağı belirtilir. Daha küçük davetlerde ise ev sahibi herkese hangi bayanı masaya götüreceğini söyler. Misafirlerin tümü salonda toplandıktan sonra varsa yardımcı, yoksa evin hanımı sofranın hazır olduğunu bildirir. Evde sürekli bir yardımcı bulunmuyorsa, davetin büyüklüğüne ve resmiyetine göre o akşam için garson da kiralanabilir.
Yemek çağrısıyla birlikte ev sahibi baş konuğa eşlik ederek sofraya götürür. Diğer davetliler onları izler.
Konukların sofraya yönelirken kadınların ve yaşlıların önde olmasına dikkat etmesi gerekir. Büyük ziyafetlerde yemeğe başlamak için diğerlerini beklemek gerekmez; tabağına yemek konan herkes yemeğe başlayabilir. Ancak erkekler iki yanlarındaki bayanların, başlamalarını beklemek zorundadırlar.
Davetlilerin Yerleştirilmesi:
Davetlilerin oturacakları yerleri kararlaştırmak, bir ziyafetin en hassas konusudur. Üstelik bu tür davetlere çağrılacak kişileri seçmek bile zordur. Davetlilerin birbirleriyle olan anlaşmazlıkları, dargınlıkları gözününde bulundurulmalıdır. Davetlilerin oturtulması da bir o kadar önemlidir.
Ev sahibi ve eşi, sofranın ortasında karşı karşıya oturur. Bir sofranın şeref yerleri ev sahiplerinin sağ ve sol yanlarıdır. Ev sahibi bayanın iki yanına önemli iki bay; ev sahibi bayın iki yanına ise önemli iki bayan oturtulur. Ev sahiplerinin sağ yanları, sol yanlarından daha değerli sayılır.
Şeref yerleri daha çok yaşlı konuklara ayrılır. Yaş, bir sofrada en saygıdeğer özelliktir. Fakat kimi durumlar bu kuralı bozar. Örneğin; yüksek sosyal bir mevki, yabancı bir misafir gibi. Şeref yerlerinin en uzağına gençler oturtulur. Birbirine benzer durumda konukları yan yana oturtmaya dikkat ederken, çabuk kaynaşabilecek ortak konuşmalar yapabilecek kişileri yakın oturtmaya özen gösterilmelidir.