Etli Çiğ Köfte (Malatya)
Malatya Valiliği
1 kg çiğ köftelik kıyma (dana eti, yağsız ve iki kere çekilmiş olmalı)
1 kg bulgur (çiğ köftelik orta bulgurun incesi)
2 büyük baş kuru soğan
1 baş sarımsak
100 gr domates salçası
50 gr biber salçası (acı olan)
30 gr çiğ köfte baharatı
20 gr toz kırmızıbiber
2 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı nar veya erik ekşisi
1 limon (parçalanarak kabuğu ile koyulur)
1 adet domates,
1 demet maydanoz
200 gr yeşil soğan
Biraz sıvı yağ
Yere sofra bezini serin. Yoğuracak kişi başroldedir. Bu kişi minderde otururken, buna malzeme getirip götürmek için başka bir kişi bulunur. Çiğ köfte leğenini yere koyarken altını besleyin.
Leğenin hareket etmemesi için leğenini altına birkaç kat örtü serilir. Leğene önce bulgur, rendelenmiş veya çok ince doğranmış kuru soğan koyun. Bulgur ile soğanı elde ovalayarak soğanı iyice yedirin.
Diğer taraftan bir kâse içerisinde domates, biber salçası, tuz, baharatlar, nar veya erik ekşisi, limon dilimlerini, biraz sıvı yağ, ½ çay bardağı su ile ezin. Bulgura, yapılan harcı ilave ederek yoğurma işlemine devam edin.
Bulgur iyice ezilince eti koyun. Et ile bulgur macun gibi oluncaya kadar devam edin. Limon parçalarını içinden alın. Tadına ve tuzuna bakın. Gerekli lezzeti bulunca ince kıyılmış yeşil soğanın yapraklarını ve maydanoz katarak yoğurun.
Soğan ve maydanozun sadece yaprak kısımları katılır. Servis tabaklarına sıkarak alın.
Bol yeşil salata, ayran, limon ve ince lavaş ekmeği ile servis yapın. Çiğ köftenin olgunluk derecesi ağza alınarak anlaşılır. Eğer dişe bulgur değmiyorsa, olmuştur.
Not: Bu köfte Malatya’da öğle veya akşam yemekleri yerine yenen bir yiyecek değildir. Aile fertlerini ve yakınlarını bir araya getiren ya da misafire özellikle ikram amaçlı yapılan, kışın daha çok yenen bir ara öğün yiyeceğidir. Köfte yenirken içilen ayrana günümüzde şişkinlik yapmaması için maden suyu karıştırılır. Üzerine çay içilir. Köfte etinin limon ile buluşturulmasının nedeni ise etin bakterilerinin limon suyunda ölmesini sağlamaktır.