ETLER HAKKINDA
Azotlu maddeler, yani protein bakımından çok zengin oluşu bakımından günlük hayatımızda en çok aranan besin niteliğindeki et. başlıca besin maddelerimizden biridir.
Bunlardan koyun eti, genel olarak, yağlıdır. Kasların çevresinde de, kas liflerinin içinde de yağ bulunur. Sığır eti ise kan bakımından zengindir, dokusu sıkıdır. Sığır etinde, görülen yağları çıkarıldıktan sonra, kalan yağ yüzde 2 olduğu halde, bu miktar, koyun etinde yüzde 2 - 4 oranındadır. Domuz etinde ise yüzde 4 - 6 oranındadır. Kuşların ve çeşitli av hayvanlarının yağ oranı çok daha azdır.
Bitkilerle beslenen hayvanların etleri, genel olarak .insanlar tarafından yenir. Ülkemizde eti yenen başlıca hayvanlar koyun, sığır, keçi, kümes ve av hayvanlarıdır. Bunların etlerinden başka ciğerleri (akciğer ve karaciğer), yürekleri, beyinleri, dilleri ve işkembeleri, böbrek ve dalak gibi iç organları da yenir. Bu organlar sucuk yapımında da kullanılır.
Hayvan etlerinin değeri besin bakımından büyüktür. Bu yüzden insanoğlunun binlerce yıldanberi en büyük besinini et teşkil etmiştir.
İnsanın beslenmesi için şart olan üç ana besin maddesi ette vardır. Bu ana besinler protein, yağ ve karbonhidrattır. Bunların en önemlisi, ete asıl özelliğini sağlayan proteinlerdir.
Ancak et, sadece protein deposu olduğu için değil, içinde en iyi proteinler bulunduğu için önem taşımaktadır.
Et, vitamin bakımından çok zengindir. Dana, kuzu ve sığır etinde B vitaminlerinin hemen hepsi bulunmaktadır. Bunların en önemlisi ise, büyüme, kalbin ve sinirlerin faaliyeti için gerekli olan B vitaminidir. Ette bol bulunan vitaminlerden B vitamini de gözlerin, derinin iyi durumda bulunmasını sağlar. Diğer önemli vitaminlerin varlığı da eti, aranan, ihtiyaç duyulan en önemli besin maddesi haline getirmiştir.
Vücuda yararlı maden tuzlarının hepsi de ette bulunur.