Enginar Dolması (Kıbrıs)
KKTC'de İmgesel Yemekler
Doğu Akdeniz Üniversitesi
Enginar
Kıyma
1 su bardağı pirinç
Soğan
Biraz zeytinyağı
Az miktarda salça
Domates
Maydanoz
Tuz
Tarçın
Karabiber
Su
Enginar dolmasının hazırlanmasına geçilmeden önce, kesinlikle enginarların taze olmasına dikkat edilmelidir. Pisirmeye geçilince de ilk olarak, enginarların uzun kısımları kesilir ve yaprakları dısta kalacak sekilde içi oyulur. Ancak baş kısmının kalmasına özen gösterilmelidir. Sonra içindeki tüylü kısım kasık yardımıyla alınır. Bu islemden sonra enginar hafifçe kızartılır. Kızartılan enginar, bir kösede dururken harcı (iç) hazırlanmaya baslanır. Dç için öncellikle, orta boy soğan rendeden geçirilir ve az miktardaki zeytinyağında biraz kavrulduktan sonra kıyma, salça (salça biber salçası olacak) ve tuz ilave edilir. Ardından pirinçler atılır ve ateş üzerinde bir süre hepsi karıstırılır. Dçini hazırlamak için yapılan islemlerin hepsi üç, dört dakikadır.
Harç hazırlandıktan sonra, az kızartılmış enginarın içine konulur.
Yaprakların aralarına da serpistirilir. Tencerenin dörtte birine su koyularak enginarlar yerlestirilir. Kısık ateste pismesi beklenir. Pisirildikten sonra servise sunulur. Sonrasında dıstan içe doğru yaprakları sıyrılarak yenilir. Bir yandan da çatalla harcının lezzetine varılır. En son enginarın göbeği yenir.
Not: Enginar deyince akla ilk gelen yasamı uzattığıdır. Enginar, karaciğeri besler ve yeni hücre olusumunu sağlar. Enginar için söylenen bir söz de, kırk yaprak yenirse insan ömrünü bir sene uzattığı yönündedir.