EBEGÜMECİ
Salata ve yemeklerde kullanılan ebegümeci aynı zamanda; çay olarak, banyo suyuna karıştırılarak ya da yaralar için lapa hâle getirilerek de kullanılır.
Tentür: Ebegümeci, çay olarak kullanıldığı her yerde tentür olarak da kullanılır. Günde 3-5 kere, 10-15 damla tentür, doğrudan dil üstüne veya yarım kahve fincanı suya eklenerek alınır.
Çay: Günde 2-4 bardak çay, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan içilir. Taze ya da kurutulmuş olarak çayı yapılan ebegümeci, eğer tazeyse; 4-5 dakikalık bir süre demleme için yeterli olacaktır. Ebegümeci kuru ise, bir tatlı kaşığı ince kıyılarak kurutulan bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür.
Banyo: Özellikle de sivilceli ve akneli vücutlar için ebegümeci banyosu önerilir. 50 gram kurutulmuş ya da 100 gram taze ebegümeci çiçeği ve yaprağı ince kıyılmış olarak, kaynar derecedeki 2 litre suyla haşlanır, ılıklaşana kadar demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. Kan dolaşımını hızlandırmak için banyodan sonra vücut, orta sertlikte bir fırça ile fırçalanır.
Ayak ve El Banyoları: iki avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki, 4-5 litre soğuk suya akşamdan eklenir, ertesi gün, elin veya ayağın dayanabileceği kadar ısıtılır ve süzülür. Banyo süresi 20 dakikadır. Banyo suyu, yeniden ısıtılarak, iki kere daha kullanılabilir.
Bitki Kompresi: Çay süzüldükten sonra artan posalar suyun içinde ısıtılır, arpa unu ile lapa hâline getirilir ve bir bezin üstüne yayılarak, sıcak sıcak uygulanır. Kompresin sıcaklığını yitirmemesi gerekir. Kompres süresi isteğe göre düzenlenebilir.
Pek çok rahatsızlığa iyi gelen ebegümeci, aynı zamanda sofralarınıza sağlığı getiren en lezzetli yollardan biridir.