Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Aşçılığın Püf Noktaları > Düdüklüde Reçel Yapımı (2,458 defa yorumlandı, indirildi, yazdırıldı)

Düdüklüde Reçel Yapımı



Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol



Düdüklüde Reçel Yapımı

Düdüklü tencere, reçel yaparken meyveleri yumuşatmak için idealdir. Eğer elinizdeki reçel tariflerini düdüklü tencereye uyarlamak isterseniz, aynı miktarda meyve ve şeker kullanın ancak sıvıyı yarısı kadar koyun, çünkü düdüklü tencerede buharlaşma daha az olacaktır. Tencerede mutlaka en az 1/2 bardak su olmasına dikkat edin. Meyve önceden pişirildikten sonra, şekeri ekleyin ve kapak açık vaziyette reçeli pişirin.
Çilek ve ahududu gibi çok yumuşak olanlar hariç bütün taze meyvelerin, kabuğunun yumuşaması ve pektin’in (tutucu veya jöleleşme maddesi) ortaya çıkması için önceden pişirilmesi gerekir.
Lekesiz, sert, taze meyveler seçin; mümkünse tam olgunlaşmamış olsun. Reçel yapmak için çok olgunlaşmış veya kötü kaliteli meyveler kullanmayın, bunlar iyi jöle-leşmez.
Meyveleri yıkayın ve kurutun. Reçel yapmaya başlamadan önce meyvelerin saplarını ve çekirdeklerini çıkarın. Ayva gibi meyvelerin çekirdeklerini çıkartmaya gerek yoktur.
İyi jöleleşmeyen meyveler için, jöleleştirici madde ilave edin; örneğin limon suyu (2 kg Meyve için 2 yemek kaşığı) veya satılmakta olan hazır pektin (imalatçısının talimatlarına göre kullanılacaktır) gibi. Veya, pektini az olan meyvelerle çok olan meyveleri karıştırın; örneğin böğürtlen ile elma gibi.
Düdüklü tencerenin yarısından fazlasını doldurmayacak şekilde meyve ve su koyun.
Kapağı kapatın ve basınç ayarını 2’ye getirin. Buhar çıktıktan sonra tarifte belirtilen süreye uyarak pişirin. Kesin pişirme süresi, meyvelerin olgunluk derecesine ve çeşitlerine göre değişir.
İki meyve karıştırılmışsa, örneğin böğürtlen ve elma gibi, pişirme süresi biraz değişir. Ahududu ve çilek gibi yumuşak meyvelerin önceden çok az yumuşatılması gerekir. Dolayısıyla, genellikle düdüklü tencerede pişirilmez.
Düdüklü tencereyi ocaktan indirerek oda sıcaklığında basıncın azalmasını bekleyin. Pişirme regülatörünü yerinde bırakın. Kapağı açmadan önce buharın tamamen boşaldığından emin olun. Meyvelerin yumuşamış olması gereklidir. Gerekiyorsa, meyveleri ezin.
Gerekiyorsa, şeker ve jöleleştirici madde ekleyin. Şekerin erimesi için gereken süreyi azaltmak ve reçelin rengini ve kokusunu korumak için, şekeri önceden ısıtın.
Genellikle 500 gr meyve için 500 gr şeker koyun.
Düdüklü tencerede, çok düşük ısıda, şeker tamamen eriyinceye kadar ısıtın.
UYARI: Şekeri koyduktan sonra reçeli basınç altında pişirmeyin. Düdüklü tencerenin kapağı mutlaka açık olsun.
Şeker eridikten sonra kapak açık olarak kaynama noktasına getirin, jöleleşinceye kadar hızla kaynatmaya devam edin (meyvelerin türlerine göre, yaklaşık 5 ila 15 dakika). Jöleleşme noktasını aşağıdaki yöntemlerin biriyle test edin:
1 ) Kabuklaşma testi - Reçeli tahta bir kaşıkla karıştırın. Kaşığı reçelden çıkarın, ters çevrin ve reçeli biraz soğumaya bırakın. Sonra kenarından damlatın. Reçel kısmen kaşığa yapışırsa ve kaşığın üstündeki damlalar kabuk oluşturursa, jöleleşme noktasına gelmiş demektir.
II) Tabak testi: Reçeli ocaktan indirin (fazla kaynamasını önlemek için). Bir yemek kaşığı reçel alarak soğuk bir tabağa dökün ve soğumasını bekleyin. Soğuduğu zaman reçele parmağınızla bastırın. Yüzü kırışırsa, jöleleşme noktasına gelmiş demektir. Gelmemişse yeniden ocağa koyun ve sonra yeniden test edin.
Reçeli ocaktan indirin. Oyuklu bir kaşıkla köpüğünü alın. 1/2 çay kaşığı tereyağını reçele koyun. Reçel bütün meyvelerden yapılmışsa, kavanozlara konduğu zaman meyvelerin reçelin üstüne çıkmasını önleyecek ince bir tabaka oluşuncaya kadar bekleyin.
Reçeli karıştırın, ölçekli bir kaptan kepçeyle alarak veya dökerek, temiz, ısıtılmış, kuru kavanozlara koyun. Kavanozların üstüne kadar doldurun. Erimiş parafinle kapatın ve soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra, etiketleyin, serin ve karanlık bir yere koyun. Sıcak bir yerde bırakırsanız, reçelin suyu azalır ve küflenebilir.

Donmuş Meyvelerle Reçel Yapmak:
Donmuş meyvelerle de reçel yapmak mümkündür, ancak meyve miktarım % 10 arttırarak, dondurulduktan sonraki pektin kaybını telafi etmek gerekir.
Meyveleri dondurmadan önce hazırlayın (örneğin çekirdeklerini çıkarın).
Reçeli hazırlamak için, donmuş meyveyi ve gerekli miktarda suyu tencereye koyun. Sonra, tarif edildiği şekilde pişirin.
Veya, meyveleri dondurmadan önce Reçel Yapmanın Altın Kurallarında tarif edildiği şekilde yumuşatın. % 10 daha fazla meyve koymayı unutmayın. Soğumasını bekleyin, daha sonra kaplara koyarak dondurun.

Kuru Meyvelerle Reçel Yapmak:
Reçeli hazırlamadan önce, kuru meyveler ıslatılır ve kabuklan yumuşatılır; çünkü kuru meyveler ön pişirme sırasında daha fazla su emer ve tutarlar.
500 gr kuru meyveyi yıkayın. Mutlaka en az 4 bardak kaynar su kullanın. Bıçak kullanarak meyveyi küçük parçalara bölün.
Ayaklığı kaldırın; meyveyi düdüklü tencereye koyun. 4 bardak kaynar su koyun. Kapağını kapatın ve 1 saat ıslatın. Pişirmeye başlamadan önce, tencerenin yandan fazla dolu olmamasına dikkat edin.
3 yemek kaşığı limon suyu koyun. Sonra, taze meyvelerle reçel yapmak için verilen tarifi izleyin ve basınç ayarını 2’ye getirin. Buhar çıktıktan sonra 10 dakika pişirin. Oda sıcaklığında basıncı azaltın.
1.5 kg şeker koyun ve taze meyveyle reçel yapma tarifesini izleyin. Sonuçta 2 kg reçel elde edeceksiniz.

Marmelatlar
Marmelat yapma süresini kısaltmak için, düdüklü tencerede, turunçgillerin kabuğu yumuşatılır. Bu işlem normalde 2 saate yakın zaman alır, ama düdüklü tencerede 20 dakikada hazır olur. Elinizdeki tarifleri düdüklü tencereye uyarlamak isterseniz, aynı miktarda şeker ve meyve kullanın, ancak sıvıyı yarı yarıya azaltın; çünkü düdüklü tencerede buharlaşma az olacaktır. Tencerede mutlaka minimum 500 mİ su olmasına dikkat edin. Marmelat yaparken daima 2. pozisyonu kullanın.

Donmuş meyvelerle marmelat yapmak
Donmuş bütün meyvelerle başarılı marmelatlar yapmak mümkündür, ancak meyve miktarının % 10 artırılması ve meyvenin yumuşaması için pişirme süresinin 5 dakika uzatılması gereklidir. Marmelat hazırlamak için, bütün bir donmuş meyveyi, yarı miktarda suyla tencereye koyun. Pişirin, sonra meyveleri dörde bölün, çekirdeklerini çıkarın. Karışımı süzerek su elde edin. Çekirdeklerini ve yumuşak kısımlarını atın. İnce dilimler halinde kesin. Sonra normal marmelat hazırlama işlemine devam edin.



lezzetler.com sitesinde bulunan .
Düdüklüde Reçel Yapımı tarifi, Aşçılığın Püf Noktaları bölümüne ait bir tariftir.
Düdüklüde Reçel Yapımı tarifi, 2,458 defa yorumlandı, indirildi ve yazdırıldı.










lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası