Kısa URL: https://ml.md/lc39617
Gönderme Tarihi: 17.Ağu.2009
2,747 defa indirildi / yazdırıldı
Çemişgezek Belediyesi
Un, ağaçtan yapılmış hamur teknesinde yoğrulur. Kenarlarına pürüzlü siyah volkanik taşlar (bazalt) dizilmiş olan ocakta odun yakılır.Bir taşda serbest olarak ateşin üzerine konur.Taşları kızdırdıktan sonra ateş temizlenir. Taşların büyüklüğünde pide gibi top top edilmiş hamur bu kızgın taşların üzerine vurulur (yapıştınlır). Üzerine de aynı taştan bir kapak kapatılır. Böylece ekmek pişer.Pişen ekmek soğuk sıva taşı ile alınır. Bu ekmek tuzsuzdur. Çok lezzetli olduğundan değirmenden dönenden pağaça umarlar (beklerler).
Not: Değirmende sıra beklerken ekmek biter de köyden ekmek gelmezse değirmendeki undan pağaç denen bir ekmek yapılarak yenir.
Kısa URL: https://ml.md/lc131050
Gönderme Tarihi: 09.Oca.2018
2,112 defa indirildi / yazdırıldı
Tunceli Valiliği
Yeteri kadar un
Su
Tuz
Tuncelilerin kışlık un öğütmek için Sonbaharda en çok gittikleri yerin başında değirmenler gelir.
Değirmenlerde sıra çok olur. Bu bekleme anında köylülerin yanlarında getirdikleri yiyeceklerin bitmesi üzerine yapılan bir yiyecektir. Buna pağaç denir. Un, ağaçtan yapılmış hamur teknesinde yoğrulur.
Kenarlarına pürüzlü siyah volkanik taşlar dizilmiş olan derme çatma ocakta odun yakılır. Bir taş da serbest olarak ateşin üzerine konur. Taşları kızdırdıktan sonra ateş temizlenir. Taşların büyüklüğünde pide gibi top top edilmiş hamur bu kızgın taşların üzerine yapıştırılır. Üzerine de daha önce ateşten kızmış taş üzerine kapatılır. Böylece ekmek pişer.
Pişen ekmek soğuk sıva taşı ile alınır.
Not: Bu ekmek tuzsuzdur. Çok lezzetli olduğundan değirmenden dönenlerin çocukları babalarından pağaça isterler.