Çay Servisi
İkindi çayında servis evin hanımı ya da —varsa— genç kızları tarafından yapılır. Hazırlayan bir yardımcı bulunsa bile ev sahibesi ya da evin genç kızları dururken servisin hizmetçiye yaptırılması uygun olmaz.
Ev sahibesi çayları tepsi içinde misafirlerin bulunduğu salona bizzat getirir ve ikram eder. Çay tepsisinin içine örtü konulmaz. Bardaklar, misafirin oturduğu yere en yakın ve elini uzattığı zaman alabileceği bir küçük masa ya da sehpa üzerine konur. İkram, salondaki en yaşlı misafirden ya da ilk gelenden başlanmak üzere sıra ile yapılır. Çocuklar —varsa— en sona bırakılır.
Çaylar masalara konulduktan sonra ev sahibesi misafirlerin yanlarına tek tek giderek, bardağa göre almak istedikleri şeker miktarını sorar ve maşa ile tutmak suretiyle şekerleri bardağa kendisi koyar.
Sonra, sıra pasta ikramına gelir. Ev sahibesi veya evin genç kızı büyükçe bir kayık tabağa konulmuş olan pastayı konukların yanlarına götürür. Evvelden sehpalara peçeteleri ile birlikte konmuş olan tabaklara her cinsten, duruma göre, bir ya da ikişer tane olmak üzere koyar. Misafire tuzlu ya da tatlı pastayı tercih ettiğini sormak gereklidir. Bazı kimseler tatlı pasta yemek istemezler veya sağlık durumları bakımından yemezler. Onun için sormak ve ondan sonra pastalarını tabaklarına koymak gerekir.
Bazı konuklar pastaların içinden bazılarını seçmeyi tercih ederler. Bu doğru değildir. Ev sahibesinin ikram ettiği pastayı reddetmemek, sadece çokluğu konusunda mazeret beyan etmek yerinde olabilir. Çok çeşitli bir pasta tabağındakilerin hepsinden almaya kalkışmak çirkin kaçar. Bunu mümkün olduğu kadar ev sahibesinin inisiyatifine bırakmak, onun fazla vermeye kalkması halinde ise bu davranışı kibarca önleyerek reddetmek zarif bir hareket olur.