Bitlis Lezzetleri
Anadolujet Magazin
M.Ö. 7. yüzyıldan itibaren birçok medeniyete (Roma, Pers, Med, Asur, Urartu) ev sahipliği yapan bir kültür kentidir Bitlis. Doğal ve tarihi zenginliklerle bezenen Bitlis, misafirperverliği ile de tanınır.
Nemrut Dağı, Nemrut Krater Gölü, Ahlat kümbetleri, Selçuklu mezarları Bitlis’i adeta bir açık hava müzesi kılar. Evinize dönerken hediyelik olarak karakovan balı, küp peyniri, Adilcevaz cevizi, Hizan fındığını almayı unutmayın.
Bitlis’in kendine has bir âdeti de etlerin mümkün olduğunca dolapta bekletmeksizin tüketilmesi. Mezbahalarda yeni kesilen hayvanların kasaplar tarafından alınan etleri soğumadan gün içinde tüketilir. Bitlis’te sabah erken saatlerde bolca yenen bir yemek de Bitlis büryan kebabı. Yörenin kekikle ve organik yemlerle doğada beslenen hayvanlarından yapılan bu özel yemek, pişirimindeki inceliklerden dolayı nefis bir lezzet sunar. Çorti aşı, hevur kebabı, ayran aşı, mişevşi, soğan köftesi, halise, turşu dolma, turşu aşı, fındık dolması, gari aşı, has dolması, şekalok, gılorik, içli köfte, tutmanç aşı, katıklı ve yoğurtlu, kaz göğsü, şeker helvası, teter, şor balıklı pilav, baklalı pilav, gebol, çorti taplaması, parpar, cümür, şalgam yemeği, keledoş, gengerli pilav, yağlı yumurta, umanç aşı, şile, kurut aşı, pazik boranisi, cevizli feter, kaklı pilav, şile, bezirgân çorbası, cacık aklımıza gelen Bitlis yemeklerinin bazıları.