Bandırma Erdek Yöresinde Hamur İşleri
Bandırma Onyedi Eylül Universitesi
Bandırma-Erdek yöresinde kız isteme törenlerinin, düğünlerin, lohusalık ve konuk ağırlama gibi özel günlerin vazgeçilmez ikramı hamur işleridir.
Misafire verilen önemin bir göstergesi olarak kabul edilen hamur işleri, yöredeki farklı kültürel mutfaklar sayesinde çeşitlilik göstermektedir.
Bu farklılıklar hamurun süt ya da suyla yoğrulmasından veya iç harçlarda patatesle birlikte et ya da otun kullanılmasından kaynaklanmaktadır.
Türkiye’ye göç etmeden önce zeytinyağı ve beyaz unu kullanmayan kültürlerde bu iki malzemenin kullanılmaya başlanmasıyla hamur işleri zenginleşmiştir.
‘Haluj’, ‘çıngıllı’ ve ‘yoğurtlama’ olarak bilinen birçok mantı çeşidinin var olduğu Bandırma-Erdek yöresinde aynı zamanda doğada bulunan cancana, ısırgan, ıspanak, gelincik otu, kuzukulağı, asma yaprağı ve pırasa gibi otlardan hazırlanan iç harçların kullanıldığı börekler yapılmaktadır.
Yörede yaygın olarak yapılan bu böreklerden bazıları ‘yayçanik’, ‘kırma’, ‘zelnik’, ‘pita’ ve ‘tabak börek’ şeklinde adlandırılmaktadır.
Kadın ve erkeklerin ortaklaşa olarak yapımına katıldıkları ve büyük kazanlarda pişirilen keşkek, diğer yörelerde olduğu gibi Bandırma-Erdek yöresinde de önemli bir düğün yemeğidir.