|
Balıklar ile ilgili ipuçları |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc28183
Gönderme Tarihi: 17.Ekm.2008
2,194 defa indirildi / yazdırıldı
|
Knorr
* Balıkları limon dilimleri, defne yaprakları, çeşitli baharat, aromatik yağlar, limon ve sirkeler ile terbiye edebilirsiniz.
* Terbiyeden iyi sonuç alabilmek için balıkları pişirmeden 3-4 saat önce terbiye edip buzdolabında bekletin.
* Izgarada pişireceğiniz balıkların derili olmalarına özen gösterin. Hem ızgarayı hem de balığı mutlaka bir fırçayla sıvı yağ sürerek yağlayın.
* Balıkları sebzelerle pişireceğiniz zaman önce sebzelerin pişmesini sağlayın. Balığı en son ekleyin.
* Küçük balıkları kızartacağınız zaman içlerinin sulu kalması ve dağılmamaları için un veya mısır ununa bulayın.
* Tavadaki pişmiş orta boy ve üzeri balıkları çevirmek için maşa yerine bir çift spatula kullanın ki balık dağılmasın.
|
BALIK PÜF NOKTALARI |
|
barkot
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.02.2010
Mesajlar: 20 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc47348
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2010
2,161 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Balığın tazeliği, galsamelerinin kırmızı, gözlerinin parlak ve etinin diri olmasından anlaşılır.
2 Taze balık kokmaz ya da çok az kokar.
3 Balıkların pullarının kolaylıkla kazınması için, keskin olmayan bir bıçakla pullar aksi yöne doğru kazınmalıdır.
4 Balıklar, temizlenirken ilkönce galsameleri çıkarılır. Karın yarılarak içindeki bağırsakları alınır ve iyice yıkanır. Balık temizlenirken fazla hırpalamamak lazımdır.
5 Balık pilakisi pişirilirken ilkönce tepsinin kapağı açık tutulmalı, biraz piştikten sonra kapamalıdır. Bu suretle balığın kokusu kaybolur.
6 Eldeki balık kokusunun çıkarılması için bir kap suya atılmış bir kahve kaşığı oksijen yeterlidir.
|
Balıklar Hakkında İpuçları |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2436 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc181331
Gönderme Tarihi: 19.Oca.2025
18 defa indirildi / yazdırıldı
|
Omega-3 bakımından zengin balığın faydası saymakla bitmiyor. Uzmanlar birçok hastalığa önleyici etkisi bulunan balığı tüketirken dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Balık yanlış tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Peki balıktan zehirlenmemek için nelere dikkat etmemiz gerekir? İşte hayat kurtaran balık seçme tüyoları.
Sağlıklı beslenme için harika bir protein ve omega-3 kaynağı olan balığı birçok insan severek tüketir. Sodyum, potasyum ve A vitaminini içeren balıklar birçok kişi tarafından severek tüketilir. Hastalıklara karşı kalkan görevi gören balığı yerken dikkat etmemiz gereken bazı unsurlar bulunur.
Eklem ağrılarından Alzheimer hastalığına kadar şifa kaynağı olan balık yanlış tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Balığı seçerken de pişirirken de oldukça dikkatli olmalıyız. Peki taze bir balık seçmek için neler yapmalıyız?
En önemlisi balığı seçmektir. Kokusu, gözleri, cildi ve yapısına dikkat etmek gerekir. Taze balığın derisi parlak, gözleri içe çökük olur. Alacağınız balıklar buz içerisinde olmalı ve suya konulduğunda dibe batmaları gerekir. Ayrıca balığın kokusu ağır olmamalıdır.
Öte yandan balığı saklama koşulları da oldukça önem gerektirir. Balığı satın aldıktan sonra soğuk bir şekilde depolanması lazım. Ayrıca dondurulmuş balık çözüldüğünde tekrar dondurulmamalıdır. Çünkü bu durum balığın bakteri üretmesine yol açabilir.
Pişireceğiniz balığı özellikle iç organları başta olmak üzere güzelce temizlemeniz gerekir. Balığın vitamin değerlerinin düşmemesi için kızartmaktan kaçınabilirsiniz. Kısa sürede pişebilen bir besin olan balık fırın, buğulama veya ızgara pişirme yöntemleri kullanılırsa daha sağlıklı olur. Öte yandan çiğ balığa değdirdiğiniz mutfak gereçlerini diğer yiyecekler için kullanmamaya önem gösteriniz. Balık temizlerken kullanılan tahta ve bıçakları sıcak su ve sabun ile yıkamalısınız.
Mevsimi dışında tüketilen balık zehirlenmelere yol açabilir. Uzmanlara göre kış aylarında uskumru, palamut veya hamsi gibi balıklar; ilkbahar aylarında kefal, levrek veya mezgit gibi balıklar tüketilebilir. Haziran ayında ise balıklar verimsiz olabilir. Özellikle kış aylarında, haftada 2 balık tüketmek önerilir.
Balık tüketirken hijyen, tazelik ve doğru saklama koşulları gibi faktörlere dikkat, kirlenme riskini büyük ölçüde azaltır. Balığın hem sağlıklı hem de güvenli bir şekilde sofranızda yer alması için bu adımları takip etmek önemlidir.
|
|