BALIK NEDEN FAYDALI
Kaynak: Metropost
Bütün balıkların hemen hemen besin değerlen birbirine yakındır.içlerinde A, D, E ve B gurubu bazı vitaminlerle Potasyum, Fosfor, Kalsiyum (özellikle kılçıklarında ve kuyruğunda), Protein (%3 oranında) Çinko, Civa, İyot, Kükürt, Selenyum gibi madenlerle mineralleri içermektedir.
Yağların yapı taşlarından olan Dokosa Heksaonikasit yani DHA ve EPA hücre sağlığı açısından önemlidir ve sadece balıkla anne sütünde bulunur, işte bu yüzden yağlı balık daha faydalıdır.
Kasım ayından itibaren Mayıs'a kadar balıkların hepsinin en yağlı olduğu dönemdir. Yalnız ilkbahar yaz aylarında yumurta bırakma zamanları olduğundan içerdikleri değerler açısından zayıf olurlar.
Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez öğeleri olan balık çocukların genel gelişim içinde özelikle beyin gelişimleri için gereklidir. Bu nedenle çocuklar haftada 2 gün balık tüketmelidirler.
Sinir hücrelerinin büyümesi ve gelişiminde etkili olan omega -3 ve omega -6 yağ asitleri özellikle soğuksu balıklarında bolca bulunur. Omega -3 yönünden zengin olan balıklar genellikle ızgarası yapılan balıklardır.
Balık kalp hastalığını ve felci önlemede yardımcı bir besindir
Kolesterol metabolizmasını ayarladığı
Kemikleri güçlendirdiği
Şeker hastaları için yararlı olduğu
Astım tehlikesini azalttığı
Migren'e iyi geldiği
Prostat kanserini önlediği
Kırışıklıklara karşı etkili olduğu
Depresyonu önlediği, mutluk ve enerji kaynağı olduğu söylenir.
Yaşlanmayı geciktirdiği, erken bunama ve Alzheimer riskini azalttığı, beynin çalışmasını hızlandırdığı da belirtilir
içeriğinde bulunan doymamış yağ asitleri nedeniyle kilo aldırmaz.