Nergis Kılıç
Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak Türkiye sularında bulunabilecek deniz ürünlerinin pek çoğu Ayvalık kıyılarında da bulunabilir. Tabii yalnızca bu bölgeye özgü birkaç ürün de mevcuttur. Bunlar da sırayla ele alınabilir.
Papalina: Ayvalıkın en ünlü balığıdır. Aslında bu balık, sardalye balığının yavrusudur. Genellikle temmuz-ağustos aylarında bulunur. Yalnızca Ayvalık körfezinde avlanma izni bulunmasından dolayı Ayvalıkta bu kadar ünlenmiş olması mümkündür. Yalnızca tavası güzel olur.
Karadiken (Deniz Kestanesi): Dalgalanan deniz sakinleştikten sonra toplanan bir deniz ürünüdür. Yalnızca Ayvalık Körfezinde çıkarılır. Fazla tüketilen bir deniz ürünü değildir. Protein açısından zengin ve lezzetlidir. Çiğ olarak, zeytinyağlı ve limonlu sosla tüketilir.
Gopez: Ayvalıkta Kupa balığı olarak bilinir. Genellikle sonbahar aylarında bulunur. Izgarası ve tavası güzel olur.
Sardalye: Yalnızca Ayvalıka özgü bir balık türü olmamakla birlikte, Asma Yaprağında Sardalye Ayvalıka özgü ve ünlü bir yemektir. Asma yaprağıyla balığın tadının birleşmesiyle farklı bir lezzet ortaya çıkar.
Lipsos (Adabeyi): Buğulaması çok tercih edilen bir balıktır.
Bakalaros: Ayvalık sakinlerinin bakalaros olarak adlandırdıkları bu balık, aslında bir tür mezgit balığıdır. Buğulaması yapılır. Nohutlu yapılan yemeği de Ayvalıkta çok ünlüdür.
İskorpit: Aslında bir çorba balığıdır. Buğulaması da yapılabilir.
Uskumru: Bu balıkla yapılan Uskumru Dolması, Ayvalıkta ünlü bir yemektir.
Fener Balığı: Kavurması ve buğulaması Ayvalıkta sıkça yapılır.
Ahtapot: Ayvalıkta her zaman bulunabilir. Pek çok şekilde yemeği yapılır. Izgara ahtapot, kâğıtta ahtapot, ahtapot köftesi, ahtapot salatası, ahtapotlu şevket-i bostan, ahtapotlu papaz yahnisi Ayvalıkta bu ürünle yapılan başlıca yemeklerdir.
Kalamar: Sık rastlanan bir deniz ürünüdür. Kalamar dolması, Ayvalıkın ünlü yemeklerindendir. Izgarası ve pilakisi de sıkça yapılır.
Sübye: Supya olarak da adlandırılır. Pilakisi, semiz otu ve arapsaçı (rezene) gibi otlarla yapılan yemeği meşhurdur. Ihlamur soslu sübye yumurtası, Cunda Adasına özgü bir yemektir.
Yukarıda adı geçen deniz ürünlerinin yanı sıra levrek, çipura, kefal, barbun, dülger, tekir balığı, vb. Ege sularında çıkarılan pek çok balık, farklı ve değişik lezzetteki yemek çeşitleriyle Ayvalık Mutfağında yerini almıştır. Çeşitli balıklarla yapılan balık pastırması, balık köftesi, balık lokması, balıklı bamya, kakavya, sahanaki gibi ilginç yemekler mevcuttur.
Farklı deniz ürünlerinin bir arada yoğrulmasıyla yapılan deniz lokumu, Ayvalıka özgü bir mezedir. Farklı balıklarla yapılabilen balık çorbası, Ayvalıkta en sık yapılan çorba türüdür.
|