Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Hatay Yemekleri > Ayrelli (Kıbrıs) (1 adet - 16,807 defa bakıldı)

Ayrelli (Kıbrıs)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
Adana Yemekleri
Antalya Yemekleri
Burdur Yemekleri
Hatay Yemekleri
Isparta Yemekleri
Kahramanmaraş Yemekleri
Kıbrıs Yemekleri
Mersin Yemekleri
Osmaniye Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Ayrelli (Kıbrıs)

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc106187
Gönderme Tarihi: 24.Mar.2015
12,482 defa indirildi / yazdırıldı




KKTC'de İmgesel Yemekler
Doğu Akdeniz Üniversitesi


Bir demet ayrelli
Sıvı yağ
Dört yumurta
Soğan
Limon
Tuz

İlk olarak ayrelli eğer konservede ise, kutusundan çıkarılıp sudan geçirilir. Yabani ayrelli ise, genç sürgünleri toplanarak yıkanır ve kırılır. Kırılırken tazeliğine dikkat etmek gerekir. Taze olup olmadığı kırarken çıkan çıt sesinden anlasılır. Eğer bu ses çıkmıyorsa taze değildir ve yemek için kullanılmaz. Kırılan ayrelliler tavaya konulur. Acılığı geçene kadar haslanır ve yemekte kullanmaya hazır hale getirilir. Dçine bir bardak kadar su eklenir ve ayrellilerin hafif haslanması için normal ateste altı yakılarak beklenir. Ayrelliler pismeye yakın suyunu çeker. Su çekilince zeytinyağı eklenir. Daha sonra soğanlar doğranır ve tavaya konulan ısınmış haldeki sıvı yağa atılır. Ayrelliler ve soğanlar (pembelesinceye kadar) zeytinyağıyla birlikte iyice kavrulur.Daha sonra kızaran ayrellilerin üstüne dört tane yumurta kırılır. Yumurtanın sadece beyazlarını karıstırarak üzerine tuz eklenir.
Yumurtalar pisene kadar, ayrellinin her tarafına dağıtılarak karıstırılır. Pistikten sonra servis tabağına alınır ve üstüne isteğe bağlı olarak limon dökülür. Ayrelli yemeği pistikten sonra çok beklerse tadı bozulabilir.

Not: Zambakgiller familyasından ayrelli bitkisinin bilinen yüz elliye yakın türü vardır. Bazı türleri ince yaprakları nedeniyle süs bitkisi olarak da yetistirilir. Ancak Kıbrıs’ta bilinen ve sebze olarak kullanılan türü, yabani olarak yetisen yesil kuskonmaz türüdür.
Ayrelli Türkiye’de kuskonmaz olarak bildiğimiz sebzenin, Kıbrıslılar tarafından kullanılan Rumca adıdır. Tıbbi olarak da kullanım alanı olan bu bitkinin, tıptaki adı ‘Asparagus officinalis’dir.
Ayrelli, Kıbrıs’ta bol yağıslı dönemlerde yetisen bir bitkidir. Özellikle ocak, subat ve mart ayının baslarında yetismektedir. Nisan’dan sonra yetisen ayrellilerin kurtlandığı söylenmektedir. Ayrelli dikenli bir otun içinden çıkmakta olup uzun, ince ve yesil bir görünüme sahiptir. Dağlarda, ovalarda yetismektedir. Ayrelli gibi yetisen diğer bitkiler gabbar, gollandura ve gömeçtir. Kıbrıs’ta yağmurda yetisen doğal ayrellinin dısında özel bakımla yetistirilen ayrelli de bulunmaktadır. Özel bakımla yetistirilen ayrellilere “ası” denmektedir. Bu ayrelli diğerine göre daha kalın olduğundan pismesi zor olmaktadır. Kıbrıs halkı, doğal olan ayrelliyi diğerine orana daha çok tercih etmekle birlikte; yağmurun bol yağmasının ardından ovalara gidip bu bitkiyi toplamaktadır. Ayrelli, dikenli otun arasından filizlendiği için toplaması biraz zahmetli olmaktadır.
Ayrelli toplandığı zaman, acı bir tadı vardır. Bu acılığı almak için bir dizi islem gerekmektedir. Bunlar; bol suyla yıkanması ve acılığı geçinceye kadar haslanmasıdır. Ayrellileri çıkma zamanından sonra da kullanabilmek için, hafif kaynatıp, posetlere koyarak buzdolabında saklamak gerekir. Buzdolabından çıkarttıktan sonra, üstüne zeytinyağı ekleyip, yumurta kırılarak direk pisirilebilmektedir. Ayrıca KKTC’de ayrellinin tursusu da kurulmaktadır.
Konserve ayrelli hazır temizlenmis, haslanmış olduğu için ekstra bir isleme gerek kalmaksızın kullanılabilir. Bu sebeple yabani ayrelliye göre yemeğin hazırlanması daha da kolaylasır. Bununla birlikte konserve ayrellinin tadı, yabani ayrelliye göre daha tatlıdır.
Ayrellinin çok fazla sayıda tıbbi yararı bulunmaktadır. Örneğin, güçlü bir idrar söktürücüdür ve idrar yollarını temizler. Bedende kalp yetmezliği nedeniyle olusan ödemlerin atılmasına yardımcı olur. Kalbi güçlendirir. Kalp atıslarını düzenlediği için sınav heyecanı olanların kullanması tavsiye edilir. Kanı temizler. Kum dökücü etkisi de vardır. Sinirleri kuvvetlendirir. Karaciğer ve böbreklerin muntazam çalısmasını sağlar. Karaciğer sisliğini indirir, dalak hastalıklarında faydalıdır. Zihin yorgunluğunu giderir. Sivilce ve egzamanın iyilesmesinde yardımcı olur. Kandaki seker miktarını düsürür. El ve ayaklarda görünen sisliklerin inmesine yardımcıdır. Sindirimi kolaylastırır, afrodizyak etkisi olduğu bilinir. Bu yararlarının yanında ayrelliyi bel soğukluğu böbrek ve mesane iltihabı olanlarla, çok sinirli kimselerin yememesi tavsiye edilir.
Kıbrıs adasının genel mutfak kültürüne bakıldığında yemeklerde bol limon ve zeytinyağı kullanmaları dikkat çekmektedir. Ayrelli yemeği de limon ve zeytinyağının kullanılması açısından bu kültüre örnek bir yemek çesididir.









Ayrelli (Kıbrıs) Tarifleri Hatay Yemekleri



(1 adet Ayrelli (Kıbrıs) 16,807 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası