Hamur işleri, alışılmış makarnalar, erişteler, lazanyalar, vb'yle sınırlı değildir. Asya tipi hamur işleri diye nitelenenler, bütünüyle bambaşka bir dünya oluşturur ve Japon mutfağından Çin mutfağına, Tayland mutfağına kadar, binbir değişik biçime bürünür. Batı ülkelerinde Doğu ürünlerini satan dükkânlardan kolayca bulunan bu ürünler, henüz ülkemizde satılmıyorlarsa da, birçok başka ürün gibi yakın bir gelecekte ithal edilmeleri olasılığı yüksek olduğundan, ayrıca büyük kentlerimizde Çin, Japon, vb. Doğu lokantaları gün geçtikçe çoğalmaktadır.
Asya tipi hamur işleri ister taze olsunlar, ister kuru, pirinç unu, bazı sebzelerin nişastaları, vb. maddelerle hazırlanırlar ve genellikle ince şerit, kordon bazı çeşitleri yumak ya da yün çilesi gibi birbirine sarılıdır biçiminde olurlar. Doğu ülkelerinde ve birçok Batı ülkesinde, pirinç unuyla ya da çeşitli sebzelerin nişastalarıyla hazırlanmış olanlar, önceden pişirilerek kurutulmuş olarak satılırlar ve genellikle sıcak suya batırılıp çıkarılmaları, pişmeleri için yeterlidir. Ama bazı çeşitlerin, alışılmış hamur işleri gibi, haşlanmaları ya da kısık ateşte pişirilmeleri gerekir.
Yumurtalı taze hamur işleri ve buğday unuyla hazırlanmış kuru hamur işleri, alışılmış hamur işleri gibi bol suda yumuşayıncaya kadar, ama diriliklerini bütünüyle yitirmeden haşlanırlar.
Doğu mutfağının özel tatlarını yakalayabilmek için haşlama sularına zencefil, sarımsak ve limon suyu katılmalıdır. Asya mutfaklarında başvurulan bir yöntemle, çeşitli baharatların az miktarda bir arada kullanılmasıyla, kokularının birbirine karışarak yepyeni bir koku oluşturmaları sağlanmıştır. Asya mutfağında kullanılan malzemelerin fazlalığından ötürü hazırlanmaları daha karışıktır. Buna karşılık, başlı başına birer öğün oluşturabilecek eksiksiz yemekler hazırlamayı sağlarlar.
|