Aşure Malzemeleri
https://www.dogrusucarrefoursa.com
Eşe dosta bol kepçe ikram edilen aşure, içindeki malzeme zenginliğiyle çocukların gelişimi, yetişkinlerin zindeliğinde önemli bir yere sahip. Gelin birlikte başta protein olmak üzere vitaminler ve mineraller bakımından dopdolu bir aşure kasesinin faydalarını birlikte inceleyelim.
Evinizin bereketi, paylaşmanın ve kalabalık sofraların sembolü aşurenin zamanı geldi. Muharrem ayının 10. gününe denk gelen aşure dönemi, bu yıl 18 Ağustos Çarşamba günü itibariyle başlıyor. Lezzeti paylaştıkça çoğalan, malzeme çeşitliliğiyle vitamin deposu olan aşurenin faydasına değinmek için içeriğindeki malzemeleri tek tek incelemek gerekir. Kuru ve taze meyveler, baklagiller ve kuruyemişler gibi herkesin beslenme listesinde olması gereken besinleri tek seferde sunmanın en pratik yolu olan aşure; vejeteryan beslenenler, yemek seçen çocuklar, yaşlılar için önemli bir protein kaynağı.
Sağlığınız için evinizde mutlaka aşure yapın ve tencerenizi tüm sevdiklerinizle paylaşın.
Aşure tenceresi nasıl olmalı?
Aşure bol malzemeli bir yiyecek olduğu için tencerenin büyük ve derin olması gerekir. Eşe dosta dağıtılacak aşure bol bol yapıldığı için derin çelik bir aşure tenceresi kullanılmalıdır. Aşure tencerenizle birlikte lezzetli aşurenizin tüm malzemelerini CarrefourSA’dan alıp, evinizin bereketine bereket katabilirsiniz.
Aşureyi aşure yapan malzemeler: Nohut, kuru fasulye ve buğday
Lifli bir yapısı olan nohut ve kuru fasulye, tok tutar, sindirimi düzenler. Bu özellikleriyle her ikisi de kilo vermeye yardımcıdır. Kolesterolü dengelemede bir numaralı baklagil olan nohut, cilt ve saç sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra kalp sağlığı açısından da önemli bir besin olan nohut, kemik sağlığını korur ve enerji verir.
Kabızlığı ve şişkinlik hissini gideren kuru fasulye, güç ve enerji vererek, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Kalp krizini önlemesinin yanı sıra kemikleri ve böbrekleri güçlendirir, böbrek kumu ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Kalp ve damar tıkanıklığa karşı koruyucu bir özelliğe sahip olan kuru fasulye, kandaki şeker miktarını düşürmesi nedeniyle şeker hastaları için de faydalıdır. Kandaki kötü kolesterolü düşürmesi, hipertansiyona karşı koruyucu olması da kuru fasulyenin diğer faydalarıdır.
Aşure, aşurelik buğday ile yapılır. A, C, E, K B6 ve B12 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor ve potasyum mineralleri bakımından zengin buğday genel sağlık anlamında çok faydalı bir besindir. Bağırsak hareketlerini artırarak vücudu temizleyen ve kilo vermeyi kolaylaştıran buğday, uzun süre tokluk hissi yaratır. Kalp sağlığına iyi geldiği bilinen buğday, cilt ve saç sağlığının korunmasında da önemli bir role sahiptir.
Meyveler ve Kuruyemişler
Eksiksiz bir aşure yapmak istiyorsanız mutlaka kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, kuş üzümü ve nar kullanmalısınız.
Kuru Kayısı
Düşük kalori ve düşük yağ oranı ile diyet listelerinin en sevilen meyvesi kuru kayısı kabızlığa iyi gelen ve sindirimi düzenleyen bir besindir. Demir içeriği yüksek olan kuru kayısı kansızlık tedavisinde de destekleyicidir. Kuru kayısı fazlasıyla tok tutar. Potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, A ve C vitaminleri bakımından zengindir.
Kuru İncir
Aşurede antioksidan bakımından en zengin kuru meyvelerden biri olan kuru incir de yer alıyor. Sindirim problemlerine iyi gelen kuru incir, kemik sağlığının korunmasına, yüksek tansiyonu ve buna bağlı olarak gelişen kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Sağladığı tokluk hissi ile kilo kontrolünde de etkilidir. Sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, A ve C vitaminleri bakımından zengindir.
Nar
Aşurenin süslenmesinde kullanılan nar ise kansere karşı koruyucu özelliğinin yanı sıra mide iltihabı ve ağız yaralarında etkili bir meyvedir. Bağışıklık sistemi açısından önemli bir besin olan nar, kandaki kötü kolesterol oranını ve yüksek tansiyonu düşürür, damar sertliğini önler.Sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, A ve C vitaminleri narda bulunan en önemli mineral ve vitaminlerdir.
Fındık
Kuruyemişler aşurede kimi zaman süslemede kullanılıyor kimi zaman da aşure kaynarken tencereye atılıyor. Kalp ve damar sağlığı açısından faydalı bir kuruyemiş olan fındık bazen aşurenin üzerinde, bazen de aşure kasesinde karşımıza çıkıyor. İçerisindeki omega 3 yağları ile damarları koruyan ve kan akışını düzenleyen fındık, E vitamini sayesinde hafızanın korunması ve ilerleyen yaşlarda hafızanın güçlü kalmasında etkili bir besin. Göz sağlığı açısından da önemli olan fındık, antioksidan özelliği ile vücudu zararlı toksinlerden arındırıyor ve cilde iyi geliyor.
Ceviz
Aşure süslemede vazgeçilmez bir kuruyemiş olan ceviz ise kötü kolesterolü düşürerek kalp ve özellikle damar sağlığını korumak konusunda etkili. İlerleyen yaşlarda kemiklerde görülen zayıflamayı ve mineral kaybını da önleyen ceviz, kilo vermeye yardımcıdır ve hafızayı güçlendirmektedir.
Kuş Üzümü
Aşurenin minik C vitamini taneleri kuş üzümü ise karaciğeri güçlendirici bir özelliğe sahiptir. Sindirim sistemini koruyan, tansiyonu düzenleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren, ülsere iyi gelen, damar hastalıklarında güvenle tüketilebilen kuş üzümü sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, A, C ve B6 vitaminleri bakımından zengindir.
Kuru Üzüm
Enerji kaynağı kuru üzüm, kansızlığa birebir. Bazen aşurenin üzerinde bazen de aşure tenceresinde tercih edilen kuru üzüm, sağlıklı bir enerji kaynağıdır. Antioksidan özelliğiyle hastalıklardan koruyan, göz sağlığını, kemik ve sindirim sağlığını koruyan kuru üzüm yüksek kalori ve şeker içerdiğinden yüksek şeker problemi olan kişiler tarafından kontrollü bir şekilde tüketilmelidir.
Tarçın
Aşure süslemek için kullanılan tarçın, üzerinizdeki stresi ve yorgunluğu alır. Migrene karşı önleyici olarak da tercih edilebilen tarçının gaz söktürücü özelliği de vardır. Mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına da iyi gelmesi, yüksek tansiyona yakalanma riskini azaltması, öksürük, soğuk algınlığı ve sinüzite iyi gelmesi tarçının diğer faydaları arasında yer almaktadır.