Nursen Turan
İnsanoğlu doğduğu andan itibaren hayatını daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmenin yollarını aramıştır. Sağlıklı bir yaşamın temelinde, dengeli bir beslenmenin yanı sıra çocukluk yıllarında yapılan aşıların büyük rolü vardır. Ulus Devlet Hastanesi Doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor H. Tolga Çelik, hastalık yapan mikropların öldürülerek veya zayıflatılarak ya da salgıladıkları zehirlerin etkileri ortadan kaldırılarak, yeniden vücuda verilmesi olduğunu belirterek, "Böylece bağışıklık sistemimiz uyarılır ve vücudumuz hastalıklarla savaşmaya hazır hale gelir" dedi.
Aşılamanın toplum sağlığının korunmasında çok önemli olduğunu ifade eden Dr. Çelik, aşıları düzenli yapılmamış çocuklarda hastalık, sakatlık ve ölüm oranlarının çok sık görüldüğünü ifade etti. Dr. Çelik, "Aşılamaların düzenli olarak yapılması sayesinde her yıl yaklaşık 3 milyon çocuğun ölümü engellenirken, 750 bin çocuğun sakat kalmasının da önüne geçilmektedir. Bu nedenle aileler çocuklarını yaş dönemlerine göre mutlaka aşılatmalıdırlar" diye konuştu.
Dr. Çelik, Sağlık Bakanlığı tarafından başarılı bir şeklide yürütülen 'Genişletilmiş Bağışıklama Programı' uygulamasıyla çocuklarda görülen difteri, boğmaca, tetanoz, verem, kızamık, çocuk felci, hemofilus influenza tip b (hib), kızamıkçık, kabakulak ve hepatit B gibi hastalıklara bağlı sakatlık ve ölümlerin ortadan kaldırılmasının hedeflendiği ifade ederek, "Asıl hedef toplumun bazı kesimlerinde görülen aşılamaya karşı olan direnci kırarak, Türkiye genelinde 100'de yüz başarıya ulaşıp aşısız çocuk bırakmamaktır" dedi.
Aşıların vücutta savunma mekanizmasını güçlendirerek hastalıklara karşı bağışıklık kazandırdığını bir kez daha vurgulayan Dr. Çelik, aşılar sayesinde çocukların, hastalıklara karşı daha dirençli hala geldiğini kaydetti.
"Aşı hayat kurtarır" diyen Dr. Tolga Çelik, düzenli yapılacak aşılama ile hastalıkların en aza indirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Dr. Çelik, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ve uygulanmakta olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı hakkında da şu bilgileri verdi.
Ücretsiz aşılar:
BCG (verem), çocuk felci, difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısı, hemofilus influenza tip b (hib) ve hepatit B aşılarının tamamı sağlık ocakları ile ana çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz yapılmaktadır.
Çocuklarda aşı takvimi:
Doğumdan sonra ve birinci ayın sonunda: Hepatit B,
İkinci ay dolunca BCG (verem), difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısı, hemofilus influenza tip b (hib) menenjit, ağızdan çocuk felci.
Dördüncü ay dolunca: Hemofilus influenza tip b (hib), difteri-boğmaca-tetanoz karma ile ağızdan çocuk felci aşısı.
Altıncı ay dolunca: Hepatit B, Çocuk Felci Aşısı, Difteri, Boğmaca, Tetanoz-İnaktif Polio (Çocuk Felci), Menenjit
On ikinci ayda; Kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşısı.
On sekiz ve yirmi dördüncü ay; yine difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısı ile ağızdan çocuk felci pekiştirme dozu yaptırılmalıdır.
Okul dönemi çocuklar için:
İlköğretim birinci sınıfta; 'erişkin tipi difteri dozu' içeren tetanoz-difteri aşısı, ağızdan çocuk felci, kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşısı,
İlköğretim altıncı sınıfta: Yine erişkin tipi difteri dozu içeren tetanoz, difteri aşısı ile tetanoz aşıları uygulanmaktadır.
Uygulanan aşıların dışında yapılması önerilen aşılar için mutlaka doktora danışılmalıdır. Bu aşılar ve uygulama programı da şöyle:
Pönomokok (Zatürree) aşısı: İkinci aydan itibaren 4 doz (ikinci aydan itibaren 2 ay arayla 3 doz, 12-15. aylar arasında 4. doz), Varisella (Suçiçeği) aşısı: 12. ayda tek doz
Hepatit-A (A tipi sarılık) aşısı: 12. aydan itibaren 3 doz (ilk dozdan 1 ay sonra 2. doz, ilk dozdan 6 ay sonra 3. doz)
|