Ankara Fotoğrafçılar Odasının Kuruluşu
Orhan ÖZDEN (Foto ÖZDEN) Ankara 2008
1955 yılının sıcak bir yaz günüydü (Haziran veya Temmuz olabilir). Anafartalar caddesi No: 91/1 de bulunan (eski Adliye Sarayı Foto ÖZDEN) işyerimden bazı işlerim için Ankara Belediyesi istikametine doğra yürüdüm. O zamanlar Ankara Belediyesi karşısında bulunan fotoğrafçılar kooperatifine uğradım. Kooperatif başkanı olan Kemal Bilgütay (Foto İPEK) ve kooperatif müdürü Mücahit ÖZALP ve bazı meslektaşlar orada idiler. Daha kapıdan girer girmez Kemal ağabeyim ellerini havaya kaldırdı ve bağırarak "Orhan biz hala uyuyalım, Erzurumlular bile fotoğrafçılar derneğini kurmuşlar" dedi. Ben de ani bir refleksle "Kemal abi bizde kuruyoruz, bu akşam bizim fotoğrafhanede toplanacağız ben sizleri davet etmeye geldim dedim. Orada bulunanların hepsi pek çok memnun olduklarını söylediler.
Kooperatiften çıktıktan sonra Ulus civarındaki fotoğrafhaneleri dolaştım. Akşam saat 19:00 da işyerime davet ettim sonrada Yenişehir ve diğer semtlerdeki fotoğrafhane sahiplerini telefonla davet ettim.
Pek çoğu şimdi rahmetlik olan 33 fotoğrafhane sahibi büyüklerim ve arkadaşlarım geldiler.
Gelen meslektaşlarıma toplantının gayesini anlattım ve bir müteşebbis (kurucu) üye seçeceğimi söyledim.
Mahir YENER, Rıdvan KIRMACI, Naim GÖREN, Fikret KAFTANOĞLU, Salih ARAN, Abdurrahman IYİGÜN, İsmail UYRAÇ, Adnan ATAR, Ahmet SÜRENKÖK, Mücahit ÖZALP ve ben (Orhan ÖZDEN) kurucu üye olarak seçildik. Aramızda Mahir YENER'i başkan olarak seçtik. Foto AİLE'yi de dernek adresi olarak bildirdik.
Her zaman ismini rahmetle andığım, sevip saydığım Mahir YENER ağabeyimin yardım ve rehberliğinde birlikte ana sözleşmeyi hazırladık ve ANKARA Valiliğindeki Bölge Ticaret Müdürlüğüne dilekçe ile ana sözleşmeyi verdim. Takriben 20-25 gün sonra Bölge Ticaret Müdürlüğünden bir yazı geldi. Bu yazıda MAHİR YENER, NAİM GÖREN, RIDVAN KIRMACI ve ABDURRAHMAN İYİGÜN'ün daha önce ANKARA TİCARET ODASINA kayıtlı bulunduklarını ve tüccar vasfını taşıdıklarını bu sebeple esnaf demeği kuramayacaklarını ve ayrılmaları gerektiğini bildirdiler. Gelen yazı üzerine adı geçen büyüklerim kurucu üyelikten ve dernekten istifa ederek ayrıldılar. Bu arada 1955 tarihli ANKARA UMUM FOTOĞRAFÇILAR DERNEĞİ mührünü (İstanbul) Darphanede yaptırttım.
Bu günlerde Ankara Valiliğinde yaptığım araştırmalarda Bölge Ticaret Müdürlüğü adında bir yerin bulunduğuna dair bilen ve duyan kimseye rastlamadım.
Bu olay üzerine kalan 7 arkadaşımla toplandık onların istekleri doğrultusunda geçici olarak. başkanlığa seçildim.
İlk genel kumlu (eski Halkevi- Türkocağı) şimdiki Devlet Güzel Sanatlar binasında yaptık.
Salih ARAN'ın başkan olduğu bu genel kurulda ben de denetçi olarak seçilmiştim. (Diğer seçilen arkadaşları hatırlamıyorum)
Bu dönemden sonra ben dernekte üye olarak kaldım. Fotoğraf malzemesi satmaya başlayınca Ticaret Odasına kaydolacağımdan 1957 senesi sonuna doğru demekten istifa ederek ayrıldım.
01.01.1958 yılında ANKARA TİCARET ODASINA kaydoldum.
ANKARA TİCARET ODASINDA 18 yıl meclis üyeliği Murakıplık, Başmürakıplık, Bütçe Komisyonu, Mahkeme ve bazı kurumlarda bilirkişilik ve taktir komisyonlarında bulundum.
31.07.1986 tarihinde işyerimi kapatmam sebebiyle kendi isteğimle Ticaret Odasından istifa ederek ayrıldım.
Yasa gereği Esnaf Derneklerinin, Meslek odalarına dönüşmesi sebebiyle o dönemde işbaşına gelen yeni yönetim, bugün için fotoğrafçıların bir tarihi niteliğinde olan benim tarafımdan tutulmaya başlanan ilk defter yok edilip. Kendileri yeniden kurulmuş gibi eski üye kayıtlarını hiçe saymışlar 1955 kuruluşu adeta inkar edilerek yeniden 1 numaradan başlayarak yeni bir defter açtıklarım derin bir üzüntü ile öğrendim. Benim yaptırttığım 1955 kaşesini kullanmaktan çekinmemişlerdir.
Ayrıca şunu da ilave etmek isterim; Demeği kuralken o zamanlar yalnız aktüalite fotoğrafçılık yapanlar, alaminütçüler, foto muhabirleri ve fotoğraf ajanslarını da kapsayabilmek için Mahir YENER'in teklifi ile Ankara Umum Fotoğrafçılar Demeği olarak tescil ettirilmişti. Gönü! isterdi ki, Fotoğrafçılar Odasına dönüşen derneğimizin adı ANKARA UMUM FOTOĞRAFÇILAR ODASI olarak kalsın.
Türlü isimler adı altında kurulan amatör fotoğrafçılar derneklerinin bile internette sayfaları bulunduğu halde fotoğrafçılar odasının adının internette bulunmaması düşündürücü ve üzücüdür.
1985 yılından beri Bağkur emeklisiyim. Günlerimi yağlıboya resim yaparak, şiir yazarak geçirmekteyim.
Bütün meslektaşlarıma işlerinde başaniar, sağlıklı, mutlu ve uzun ömürler dilerim.