Yunanistan Mutfağı
Dr. Mehmet AKMAN Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları
Eskiden Yunanistan'da otlakların olmayışı hayvan yetiştirmede, arazilerin kayalıklı oluşu ise sebze ve meyve tarımında zorluklara neden olmuştur. Bu devirlerde daha çok zeytin, üzüm ve incir yetiştirilmekte, sınırlı sayıda büyükbaş hayvan beslenmekteydi. Süt ve peynir için ise keçi yetiştirilmekteydi. M.Ö. 650'lerde yiyecek üretimi çok düşük düzeylerde yapılabiliyordu. Tarla açmak için kesilen ağaçlar toprağın verimini düşürdü ve erozyona neden oldu. M.Ö. 625'1 erde para kavramı alış-verişe girince, durum değişti ve zeytinyağı ve üzüm karşılığı pek çok yiyeceği sağlama imkanı buldular. Bu gelişmeler karşısında herkes zeytin ağacı dikmeye başlayınca diğer ağaçları sökmeye başladılar. Zeytin ağaçlarının kökleri toprağa çok gömüldüğü için üstte kalan toprak tabakasının kurumasına ve kıraçlaşmasına neden oldu.
Bugün bile Yunanistan'da tarla tarımı yapılan alanların oranı, bütün toprakların yaklaşık % 27'si kadardır. Günümüzde de Yunanistan'ın en önemli ürünleri incir, üzüm, portakal ve zeytindir. Hayvancılık daha önceden olduğu gibi otlakların azlığı nedeniyle çok sınırlıdır. Bunun yanı sıra balıkçılık çok yaygındır. Balık Yunanistan için temel besin maddesidir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak özellikle ekonomik düzeyi yüksek kesimlerin mutfağında her türlü yiyecek yer alabilmektedir.
Bizde olduğu gibi Yunanistan mutfağında da en ünlü yemek etli kuru fasulyedir. Ayrıca Yunanlılar makarnayı da çok tüketirler. Makama türleri arasında en yaygın hazırlanan beşomel soslu fırın makamadır. Musakka (patiço), güveç ve her türlü çorba Yunan mutfağında yer almaktadır. Zeytinyağının çok olmasına bağlı olarak pek çok zeytinyağlı yemek türü vardır.
Tahıl tarımının yetersizliğine bağlı olarak, Yunanlılar genellikle az ekmek, çok yemek tüketme eğilimindedirler. Hatta, ister evde ister lokanta da olsun masaya sadece iki parça ekmek konur. Ancak istenirse tekrar ekmek verilir. Yunanistan da sofralarda peynir ve patates kızartması eksik olmayan yiyeceklerdir.
Yunanistan da aşırı acılı ve salçalı yemekler oldukça az tüketilmektedir. Salatalarda genellikle radika ve selino adı verilen otlar ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.
Yunanistan da yemeklerden sonra Türk kahvesi içme alışkanlığı vardır.