Verem
Ahmet Maranki
Verem diğer ismiyle tüberküloz, 1882 yılında Robert Koch tarafından bulunan "verem basili"nin sebep olduğu, tarih boyunca insan toplulukları arasında derin çöküntüler meydana getiren önemli ve bulaşıcı bir hastalıktır.
Veremli hastaların öksürük ve aksırıkları sonucu çevreye yayılan tükürük damlacıkları ile "verem basilinin"bulaştığı çeşitli yiyeceklerin yenmesi sonucu solunum ve bağırsak yolları aracılığıyla insandan insana bulaşır.
Verem, çoklukla genç insanlar üzerinde etkisini gösterir. 10-20 yaş arasında olanlar, en fazla verem hastalığına yakalananlardır. Verem, insan vücudunun mafsallar, kemikler gibi çeşitli organlarında farklı belirtilerle meydana gelen bir rahatsızlıktır. En çok akciğerlerde görülür.
Verem hastalığının başlangıç evresinde hafif baş ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık ve zayıflama görülür, ilerlemiş evrelerde kısa ve kuru öksürük, vücut kırgınlıkları ve yüksek ateş kendini gösterir. Daha sonrasın ise balgamlı öksürük başlar.
Akciğerde meydana gelmiş verem hastalığında, en son görülen belirti, kan çıkarmaktır. Verem hastalığı, ilaçla ve ameliyatla tedavi edilebilir. Bu tedavilerden herhangi birinin uygulanabilmesi için, erken teşhis çok önemlidir. Vücudu kuvvetli tutmak, bedeni yorgun düşürecek işlerde çalışmamak, hastalığı taşıyan kişilerle yakın temastan kaçınmak basilin bulaşmasını önlemede etkilidir.
Bitkisel Kürler
400 gram keten tohumunun toz haline getirildikten sonra balla karıştırılıp, macun şeklinde, sabahları aç karnına yenmesi ve bu işleme 30-40 gün devam edilmesi önerilir.
Beyaz soğanın suyunun çıkarılıp 1 gece ayazda bekletilip, sabahları aç karnına 1 fincan içilmesi önerilir.
50 gram çam reçinesinin, 50 gram şekerle toz haline getirilip günde 2-3 adet fındık büyüklüğünde yutulması önerilir.
1 bardak kaynar suya, 2-10 gram adaçayı konulup 10 dakika bekletildikten sonra günde 3 bardak içilmesi tavsiye edilir.
2 bardak suya, 4 gram zerdeçal, 1 gram kına, 20 gram nöbet şekeri konulur. Kaynatılıp süzüldükten sonra, balla tatlandırılıp, günde 3 defa 1 fincan içilmesi tavsiye edilir.
1 bardak kaynar suya, 4-10 gram sarı kantaron konulup, demlenir. Sabah, öğle ve akşamları yemeklerden önce 1 bardak içilmesi tavsiye edilir.
Günde 10-15 badem yenilmesi tavsiye edilir.
5 adet kaynatılmış yumurta kabuğu toz haline getirildikten sonra üzerine 1 bardak limon suyu ilave edilir. Eriyinceye kadar bekletilip 4 kaşık bal eklenir. Karışımın yemeklerden sonra 1 fincan içilmesi tavsiye edilir.