UYKU ve VAKİTLER
Mustafa Özer, Doğal Beslenme Sağlık Rehberi
Tekvir Sûresi 18. Ayet-i Celilesi'nde "Nefes aldığı zaman sabah vaktine yemin olsun" buyurulmaktadır. Fotosentezin en yoğun olduğu zaman; Oksijenin en fazla üretildiği zamandır. Bu da güneş ışınlarının en yoğun olduğu sabah saatlerinde olur. Sabahleyin saat 11 'de uyanan bir kişi havanın en güzel olduğu, oksijenin bol olduğu sabah vaktinin kıymetli vakitlerinden istifade edemez. Nefes darlığı, astımı olanlar, yazın dağda kamp yapıp sabah namazından saat 10'a kadar hafif bir yürüyüşle orman havasını teneffüs etseler çok faydası olur kanaatindeyiz. Hz. Ömer (R.A.) "Sabahın erken vaktinde uyumaktan sakınınız. Çünkü ağız kokusu, neşesizlik ve tabiat kuruluğu meydana getirir" buyurmaktadır.
Şu anda şehir ve köylülerin en büyük problemi; Uyku ve vakitleri değerlendirememektir. Televizyon seyrederken şu dizi, bu film, buu tartışma programı derken saat 1 oluyor. Sabah kalkış 11 oluyor. Bu da insan vücuduna , kainat ahengine aykırı bir durum teşkil ediyor.
ALLAH (c.c.) geceyi istirahat gündüzü çalışma zamanı yapmıştır. Eğer kuşlardan örnek alsak hayatımız düzene girecektir. Ha-kikatta Mevla Alemi (Kainatı) da Kur'an olarak yaratmış, biz alemi okuyamadığımız, idrak edemediğimiz için kitap göndermiştir. Bazı dönemlerde toplumun hepsinin takva, alim fazıl olduğunu görüyoruz. Alim deyince, şimdiki Âlimler aklınıza gelmesin. (Alimlerimiz alınmasın).
Bir İmam Serahsi (R.A.), cahiliye dönemine ait 300 cilt şiir ezbere biliyordu. Kuyuya hapsedilince, yanında hiçbir şey olmadan, kuyunun üzerindeki talebeleri nöbetleşe, İmam'ın (R.A.) söyledikleriyle o meşhur 30 ciltlik Mebsudu Serahsi'yi yazmıştır. Abbasi döneminde sultanlardan birisi oğlunu evlendirmek istediğinde; Gelininin, hafız kız olmasını istemiş. Sultanın oğluyla evlenmek isteyen hafız kızlar evlerinde şu saatte kandil yaksın denilmiş. Bağdat'ın binlerce evinde kandil yanmış. Hafız ve İmam-ı Malik'in muvattafısını bilen kızlar denilmiş, 5 bin evde kandil yanmış. (Muafta içinde 5 bin Hadis-i Şerif olan kitaptır)
Nedir bu insanları bu kadar Âlim yapan? Bu ilmin, bu hafızanın kaynağı neydi? Bu insanlar, harama bakmamış, haram yememiş ve en gözardı edileni; Bu insanlar ALLAH'ın (c.c) sırlarını çözmüşler. Bu sırlar aslında sırda değil. ALLAH'ın (c.c.) Peygamberinin (s.a.v.) belirttiği, önem verdiği, bizimde nefsimize zor gelen hakikatlerdir.
Bu sırlar; Yatsı namazından 1 saat sonra uyumak (Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz bu şekilde yapmış.) "Bilim adamları şimdi saat: 22.00-23.00 arası (10-11) uykuda büyüme hormonları salgılaynıyor, çocuklarınızı erken yatırın» diyor.
- Gece yarısı uyanıp namaz kılmak, dua etmek, tekrar yatmak.
- Sabah namazından sonra bir daha yatmamak.
- Sabah yemeğini erken yemek; Zira vücudun aktive gücünün en yoğun olduğu saat sabah 10-11 arası, eğer saat; 11-12'de sabah kahvaltısı yapılırsa; Mide onu zor öğütür.
- Öğlen yarım veya bir saat uyku uyumak.
- Akşam yemeğini az ve hazm olunur yemek, (erken yemek).
ALLAH (c.c.) geceyi istirahat olarak yarattığı için, vücud, hazm salgılarını az salgılıyor ve bizde geç ve tıka basa yersek gece rahatsız oluruz.
Hz. Ali (R.A.) "Akşam çok yemekten sakınınız! Zira çok yemek yemek bedenin sağlığını bozar ve gece istirahatini ortadan kaldırır" buyurmuştur.
- Gece (akşamdan sonra) acıkınca yoğurt veya meyve yemek, yemek yememek. Eğer yoğurt yenirse, yoğurt yaşlanmayı önler vücuddaki toksik (zararlı) maddeleri dışarı arttırır.
- Gece yatarken; 1 tatlı kaşığı çörekotu yiyip dişleri fırçalamak, çörek otu; Bağışıklık sistemini güçlendirir, nefes açar, toksik maddeleri dışarı arttırır.
Mekruh Vakitler
- Sabahleyin güneş doğduktan sonra 40 dakika uyumak mekruhtur. Bu vakit oksijenin bol olduğu vakittir. Bu vakitte camları açıp (hava kirliliği yoksa) oksijenden istifade etmek gerekir.
- Bu vakit vücudun en pasif, en zayıf olduğu vakittir. Bu vakitte uyunursa vücudumuzun hasta olma ihtimali yüksektir.
- İkindiden sonra; Akşam ezanına 40 dakika kalan vakit bu zaman dilimide, güneş ışınlarının dünyaya en düşük dereceli geldiği zamandır. Ultraviyole ışınlarının uyuyan, pasif bir vücuda zarar vereceği belirtilmektedir.
Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz "Kim ikindiden sonra uyurda, delirirse suçlusu kendisidir" buyurmuşlardır.
- Yatsıdan 1 saat sonra; Yatsıdan 1 saat sonra uyumak Efendimizin (s.a.v.) sünnetidir. Gece namazına ve sabah namazına kalkabilmek için gereklidir.
Erken Uyuyabilmek için;
Erken uyumak için, erken kalkılır, erkenden kalkmak için, erken yatılır. Vücudun belirli bir dinlenmeye, uykuya ihtiyacı vardır. Vücut bu ihtiyacı alabilmek için alıştırılan bir zaman diliminde (6-8-10) saat uyur.
Uyuyamayanlara; Çay, kahve, kola, çikolata, kaşar peyniri uyarıcı etki yapar bir türlü uyuyamazlar. Uyuyamama problemi olanların bu tür gıdaları yatmadan 5-6 saat önce yemeleri gerekir. Uyku verici gıdalar;
Sarımsak, (aç karna) yoğurt, süt, ıhlamur, lavanta. (Salavat getirmek, yatakta keçi saymak, sayı saymak uyku getirirmiş.)
- Uyku verici çay;
Lavanta...........................100 gr
Karabaşotu.....................70 gr
Oğul otu..........................70 gr
Bitkiler karıştırılır çay gibi demlenip akşam yatmadan 3 saat önce 1'er su badağı içilir.
Sabah Namazından Sonra Uyumamak İçin; Dışarıda hafif bir gezi yapılır, camlar açılır, hafif egzersiz yapılır, hava iyi ise; Soğuğa yakın ılık suyla duş alınır, çay içilir, bir meşgale bulunur, hemen işe gidilir Safiler sabah namazına çok erken kalktıkları için tekrar yatmaktalar. Bu da erken kalkmamalarına neden olmaktadır. Hanefıye göre namaza kallkanlarsa, bu problem çözülür.