|
|
Urla Katmeri (İzmir) |
|
seçin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.11.2015
Mesajlar: 53 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc112471
Gönderme Tarihi: 04.Kas.2015
2,829 defa indirildi / yazdırıldı
|
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yeterince un, su, tuz
1 Demet Maydanoz
½ kg böreklik peynir ve Sıvı yağ
Çukur bir kaba ılık su konur, üzerine tuz konularak karıştırılır. Karışımın üzerine yavaşça ve eleyerek un katılır. Yumuşağa yakın bir hamur elde edilene kadar yoğurularak unu ayarlanır.
Elde edilen hamur yarım saat kadar dinlendirilir (Urla katmerinin hamuru buzdolabında poşete sarılı olarak 6 gün dayanabilir.)
Dinlenen hamur 8 eşit parçaya ayrılır, parçalar yuvarlanarak top yapılır. Birinci top alınır, tezgâhta parmak uçlarıyla yassılaştırılır, üzerine yarım tatlı kaşığı sıvıyağ sürülür.
İkinci hamurda aynı şekilde parmak uçlarıyla diğeri kadar yassılaştırılır, yağ sürülmüş hamur parçasının üzerine konur, iki hamur parçası merdane ile açılmaya başlanır. Hamur yemek tabağı büyüklüğüne gelince, çekiştirerek genişletilirPişirme tavasının iki misli büyüklüğüne gelene kadar çekiştirerek ve esneterek kare şeklinde açılır.
Ortası çukur tavaya 1 çorba kaşığı sıvıyağ konur, tavanın her tarafına yağ yayılır.
Yağlı tava harlı ateşli ocağa konur, tam kızınca, açılan hamur kenarlardan taşarak tavaya yerleştirilirAçılan hamurun üzerinde ısının etkisi ile kabarcıklar oluşmaya başlayınca, çabuk hareketlerle üzerine 1 adet yumurta kırılır ve ince kıyılmış maydanoz katılır. Maydanoz ve yumurta kaşık yardımıyla karıştırılır. Yumurta pişince tava büyüklüğünde hamura yayılır, üzerine peynir yayılır. Kenarlardan taşan hamur parçaları zarf şeklinde katlanır. Bu arada alt kısmı piştiği için, Urla katmeri çevrilir.
Diğer kısmı da pişince ocaktan alınır. Diğer hamur parçalarına da aynı işlemler uygulanırBu şekilde 4 adet katmer hazırlanmış olur. Kare kare dilimlenerek servis yapılır. Katmeri peynirin yanısıra arzuya göre kıymalı yada patatesli de yapabilirsiniz.
Not: İzmirin en gözde ilçelerinden biri olan Urla, denizi, güneşi, lezzetli balıkları kadar güveci ve katmeriyle de meşhurdur. Bir zamanlar İzmirin ileri gelenleri sırf güveç yemek için faytonlara binip Urlaya gelirlermiş. O zamanlar güveçler kasaplarda hazırlanıp, kara fırınlarda pişermiş ve ilçede 30dan fazla kasap varmış. Katmer aslında pek çok yörede bilinen ama farklı şekillerde yapılan bir yiyecek. Urla'daki katmer pek çok kişinin aşina olduğunun aksine tatlı değil, tuzludur.
|
|
Urla Katmeri (İzmir) Tarifleri Ege Yemekleri
|
|