Un Helvası
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
225 g tereyağı veya sadeyağ
20 g dolmalık fıstık
280 g un
600 g şeker
800 ml su
Dibi yuvarlak bir tencerede yağı eritin. Fıstığı ve unu ilâve edin. Çok hafif ateşte fıstıklar pembeleşinceye kadar karıştırarak kavurun.
Şekeri suyla bir taşım kaynatın.
Kavrulan kıvamı gelmiş meyaneye şekerli şurubu dökün.
Tencereye yapıştırmadan karıştırarak kavurup tanelendirin. Helva tencerenin içinde yekpare bir top gibi toparlanmaya başlayacaktır. Bu kıvama gelince ateşten alın.
Kapağı kapalı vaziyette en az 10 dakika demlenmeye bırakın.
Biraz dinlendikten sonra tabağa kabarık kubbe şeklinde dökerek servis edebilir ya da kaşıkla şekil vererek küçük parçalar halinde sunabilirsiniz.
Not: Helvanın meyanesinin geldiği fıstığın pembeleşmesinden anlaşılır. Helvanın taneli olması istenirse şurubu meyaneye kaynar halde, krema gibi olması istenirse soğuk halde dökülür. Helva meyanesi ne kadar hafif ateşte ve geç kıvama getirilirse o kadar lezzetli olur. Un helvası şekerin olmadığı zamanlarda pekmez ile yapılır ve kara helva olarak anılırdı. İrmik helvası gibi un helvası da kandillerde veya ölünün ardından duayla yapılan bir helvadır. Unu tereyağında kavururken çıkan yağ kokusunun ölünün ruhunu doyuracağına inanılır. Un helvası, Kars’ın omaç helvasından, Konya’nın kara helvasına çeşit çeşittir. İçine yöresine göre badem, fıstık veya ceviz konur.