Türk Mutfağında Sebze Çorbaları
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Türklerin Anadoluya girmelerinden sonra, özellikle Akdeniz mutfağının da gelişmesinde ve çeşitlenmesinde önemli katkıları olmuştur. Akdeniz mutfağında çok yoğun olarak kullanılan sebzeler, mönülerin her basamağında kullanılarak Türk mutfağında çeşitlenmiş ve değişerek tarihe geçmiştir.
Sebzeler salatalarda, ana yemeklerde gerekse çorbalarda çok fazla kullanılmakta olan besin maddeleridir. Örneğin, bamya, yeşil fasulye, börülce hem ana yemek olarak hem de çorba şeklinde hazırlanarak mönülerde yer alan sebzelerdir. Yörelere göre sebzeleri ve sebzelerden hazırlanan yemekleri çeşitlendirmek mümkündür.
Türklerin yabancı bir yiyeceğe bile yemek anlayışlarıyla kendi damgalarını vurarak ondan geleneksel bir tat çıkarma başarısını her zaman göstermişlerdir Örneğin; patates mutfağımıza aşağı yukarı 200 yıl önce girmiş ve dolayısıyla bizler için çok yeni sayılabilecek bir yiyeceğin daha o günlerde nasıl çabucak beğenildiğini ve daha da önemlisi benimsendiğini göstermesi bakımından oldukça ilgi çekicidir.
Sebze Çorbalarına Örnekler:
Alişka (Sakarya)
Börülce çorbası (İzmir, Aydın, Denizli
)
Ekşili mahlıta (Kilis)
Fıstık çorbası (Gaziantep)
Isırgan çorbası (Ordu, Samsun, Antalya, Muğla
)
Kabak çorbası (Tekirdağ)
Kafkas çorbası (Kars)
Kara kabak çorbası (Ordu)
Pancar çorbası (Giresun)
Patates çorbası (Sivas)
Pırasa çorbası (Edirne)
Pırtıke çorbası
Sebze çorbası (Adana, Edirne, İzmir)