Trabzon Kahvaltı Sofrası
https://karadeniz.gov.tr
Kahvaltı sofrası çaysız olmaz. Önce çay demlenir. Çay demlenirken sofra hazırlanır. Trabzon?da Vakfıkebir ve Tonya ilçeleri süt ürünleri ve özellikle tereyağıyle geçtiğimiz asırdan bu yana meşhurdur. Tonya?nın tereyağı yörenin bu alanda markalaşmış ürünlerindendir. Süt ve süt ürünü üretiminin fazla ve bilinir olduğu yörede, kahvaltı sofralarının başlıca gıdaları da yine bunlardır. Taze tereyağı, minci ve koleti peynirleri hemen bütün kahvaltı sofrasında karşımıza çıkar. Yumurta, peynir, minci gibi ürünler tereyağında kavrularak kayağna / kaygana haline getirilerek de yenilir. Kuymak ilin genelinde kahvaltı sofralarında görülebilen bir yemektir.
Yörede yetişen şekerli meyvelerin hemen tümünden reçel yapılmaktadır. Çeşitli meyvelerden yapılan reçeller kahvaltılarda tüketilmektedir.
Pekmez üretilip tüketilen yörelerimizden biridir Trabzon. Siyah kokulu üzüm, dut, armut ve bazı elmalardan pekmez yapılmaktadır. Ağırlıkla üzümden yapılan pekmez yaz-kış kahvaltı sofralarında görülür.
Arıcılık bu yörede ticaretten ziyade aile ihtiyacı olduğu için yapılan uğraşlardan biridir. Hemen her köyde arıcılıkla uğraşanlar vardır. Üretilen balın müşterileri genelde komşular ve yakın akrabalar olmaktadır. Dolayısıyla bal hemen her evde mutlaka bulunur. Çiçek, kestane ve komar gibi arının topladığı polenlere göre türleri olan balın belli çeşitleri gündelik tüketim için değil, "ilaçlık? olarak saklanır. Ürneğin kestane balı, tadı çok keskin ve kuvvetli bir baldır. Bir yemek kaşığından fazla yenilmesi durumunda baş dönmesine sebep olabilir. Bu gibi kuvvetli ballar ilaç olarak saklanır. Çiçek balı lezzetli ve kestane balına kıyasla hafif bir baldır. Bu nedenle kahvaltı sofralarında bolca tüketilir.