Kenan Pala
Buğday unu 500 gram
Su 150 mililitre
Tuz 5 gram
Tereyağı 100 gram
Yumurta Yeteri kadar
Yoğurma kabında un ve tuz karıştırılarak üzerine az az su ilavesiyle elastik kıvamda hamur yoğrulur. Hazırlanan hamur yaklaşık yirmi dakika dinlendirilir.
Dinlendirilmiş bütün hamur dört eşit bezeye ayrılıp yüzeyi yağlanır ve yirmi dakika daha dinlendirilir.
Dinlendirilmiş hamur bezeleri yuvarlanarak merdane yardımıyla on beş santimetre çapında açılır.
Açılan hamur biraz yağlanıp serpme aşamasına geçilir. Serpme aşamasında; hamur iki el ile yukarı kaldırılarak mermer tezgâhın üzerine çapı elli-altmış santimetre oluncaya kadar vurulur.
Serpme aşamasında incelen hamur, herhangi bir kenarından başlanarak yağlanıp aynı kenarından katlanır. Bu katlama yağlama işlemi sekiz-on defa tekrarlanarak bohça şeklinde katlanıp hamurun yuvarlak şekilde olması sağlanır.
Bohça şeklinde kapatılan kısmı altta olacak şekilde mermer tezgâhta yirmi dakika dinlendirilir.
Dinlenen hamurlar üstüne çırpılmış su-yumurta karışımı sürülüp yağlı için özel tavalara yerleştirilir ve elle çapı on yedi-on sekiz santimetre çapında olacak şekilde açılır.
Hamurlar tavalara yerleştirilerek gürgen odunuyla yakılan tabanı ateş tuğladan yapılan taş fırında on dakika pişirilir.
Tavadaki hamurlar kabarmaya başlayınca yüzey kısımlarının kızarması için alevli tarafa yaklaştırılıp kalan pişme süresi bu şekilde tamamlanır.
Not: Kendine özgü yöntemle hazırlanıp geleneksel taş fırınlarda pişirilen Tokat Yağlısı sade, peynirli, çökelekli, sucuklu, pastırmalı veya patatesli yapılabilmektedir. Sade yapılan daire şeklindeyken malzemeli olanlarsa D harfi şekli verilerek üretilir. Taş fırınlarda kullanılan odun ateşinden sızan tütsü yağlının kendine has tat almasını sağlamaktadır. Geçmişi çok eskilere dayanan Tokat Yağlısı, Tokat Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından 17.09.2021 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.
|