Tava Ciğer (Edirne)
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Dana ciğeri
Buğday unu
Ayçiçeği yağı
Tuz
Taze dana karaciğerinin zarı soyularak alınır. Keskin bir bıçak ile yarım parmak eninde uzun parçalar halinde doğranır. Bol su ile yıkandıktan sonra büyük delikli bir süzgece konulur ve bekletilir. Ciğerin suyu süzüldükten sonra ciğer un ile karıştırılır. Ardından büyük ve geniş bir tavada kuvvetli ateşte kızdırılan yağın içerisine ciğer parçaları birer ikişer atılarak karıştırılır. Yaklaşık bir iki dakika kızartıldıktan sonra delikli bir kepçe yardımıyla tavadan alınır ve servise sunulur.
Not: Edirne Tava Ciğerin en önemli özelliği onun ayrılmaz bir parçası olan kuru biber ile birlikte yenmesidir. Edirnenin sebze ambarı olarak bilinen Karaağaç semtinde yetişen, yazın özel olarak kurutulan, cüşko biber ya da kara acı olarak adlandırılan bu kırmızı biberler de kızgın yağda bir iki dakika kızartılır. Edirne tava ciğerini lezzetli kılan en önemli özellik Trakyanın verimli otlaklarında yetişen semiz danaların ciğerlerinden yapılmasıdır. Bu verimli otlaklarda yetişen danaların karaciğerleri de günlük olarak lokantalara gönderilir. Yöre halkına göre de tava ciğerini Edirne ile özdeşleştiren nokta da buradan gelir.
Edirnede yüz yıldan fazla bir süredir tava ciğeri yapılmaktadır. Bölgede yapımı o kadar çok yaygınlaşmıştır ki bölgede ciğercilik diye adlandırılan meslek günümüzde popüler olmuştur. Öyleki, bugün bölgede tava ciğer yapmak amacıyla açılmış olan lokantaların sayısı şehirdeki toplam lokanta sayısının yarısına yaklaşmıştır. Bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de dikkatlerini çeken bu yemek, bölge turizm potansiyeline katkı sağlamaktadır.
Fotoğraf "rosto" tarafından gönderildi. 05.08.2017