Somon Nasıl Fümelenir?
Fümeleme için yağlı balıklar tercih edildiğinden bu işleme en yatkın besin somon balığıdır. Yağsız balıklar kurutma sırasında fazlasıyla sertleşeceği için tercih edilmemektedir. Somon fümelemenin aşamaları şu şekildedir:
Somon balıkları pullarından arınır ve iyice yıkanır. Balıklar diğer aşamalarda bir daha yıkanmaz.
Balık dilimlenir.
Bakterilerden arınması için balıklar tuzlanır. Tuzlama işlemi somona hem lezzet verir hem de kurutma işlemini kolaylaştırır.
Tuzlama işleminden sonra somonlar dinlendirilir.
Fümelemeden önce balık hijyenik koşullarda kurutulur. Kurumanın tamamlanması, balığa parmakla bastırıldığında parmak izinin kalması gerekmektedir.
Son aşamada yaş olmayan ağaç talaşları ve odunların dumanı ile tütsüleme, yani fümeleme yapılmaktadır. Ağaç cinsi füme somona aroma lezzet verir. Kapaklı mangallar ve tütsü fırınları kullanılır.
Somon füme, serin yerde uzun süre muhafaza edilebilmektedir.
Not: Somon fümeyi somon balığından ayıran en önemli özelliği lezzetidir. Tütsülendiği dumanın lezzetini ve aromasını alan somon füme, pişirilmeye ihtiyaç duyulmadan pratik yemek tariflerinde kullanılabilmektedir. Somon füme ile hazırlanan salata ve sandviçler diyet listelerinde en büyük kurtarıcıdır. İçerdiği omega yağ asitleri, B12 vitamini ve zengin protein ile sağlıklı beslenmenize yardımcı olur.