Sirke Başka İşlerede Yarar
Mutfaklarımızda bulunan pekçok malzemenin alışageldiğimiz işlevlerinin dışında daha pek çok becerisi var. Bunların en önde gelenlerinden biri de sirke.
# Duvarlarda oluşan delik ve çatlakları doldurmak için; biraz alçıyı, içine sirke katılmış su ile karıştırın. Yaptığınız harcı, yirmi dakika içinde, bir bıçak yardımıyla delik ve çatlaklara uygulayın.
# Porselen, cam ve benzeri eşyalarınızı yapıştırmak için; iki bardak dolusu sirkeye 30 gr kadar jelatin ekleyip karıştırın. Karışımı bir fırça yardımıyla yapıştırılacak parçalara sürüp, kuruyuncaya kadar elinizle ya da mandalla tutturun.
# Dondurulmuş eti az sirkeli suda bekletmek daha kolay çözülmesini sağlar. I Şampuanın ardından son durulamayı, birkaç damla sirke katılmış ılık suyla yaptığınız saçlarınızın pırıltısı göz alacak.
# Rengi atmış perde halkalarını ve çengelleri; bir ölçü suya iki ölçü sirkede kaynatın. Soğuk suda durulayıp kurumaya bırakın.
# Gümüşlerin temizliğinde ve parlatılmasında 90 gr sirkeye 10 gr amonyak karışımı kullanabilirsiniz.
# Pamuklu, yünlü ve ipekli kumaşlardaki kireç lekesini temizlemek için sulandırılmış sirkeyi lekeye sürünüz.
# Deri eşyalarınızı temizlemek için bütün yapacağınız, sirkeli sıcak suyla silmek ve yumuşak bir bezle kurulamaktır. I Yaldızlı çerçevelerin temizliği için, sirke ile hafifçe ıslatılmış bir süngerle silip kurumaya bırakın. Üzerlerindeki kir ve sinek izleri kaybolacaktır.
# Kararan mika eşyalarınız için, biraz su katılmış sirke birebirdir.
# Pencere camları ve aynaların uzun süre temiz kalması için, sirke ile ıslatılmış süngerle temizlemek yeterli olacaktır.
# Camlardaki badana izlerini temizlemek için, kaynattığınız sirkeyle sıcakken silin. Kuru ve yumuşak bir bezle kurulayın.
# Bulaşık suyuna katacağınız bir kaşık sirke daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
# Olmadık bir zamanda yükselen ateşi düşürmenin yolu alın ve koltukaltı bölgesine sirkeyle ıslattığınız bezler koymaktır. Ateş düşene değin işlem tekrarlanmalıdır.