1 Yemekler, büyük servis tabaklarında, mümkün olduğu kadar iştah açıcı bir düzende yerleştirilmiş olarak sofraya getirilir. Asıl yemeğin dışında tabaklara konulacak garnitür maddelerinin dışında, bazı güzelleştirici garnitürler de servis tabağında uygulanır. Genellikle büyük kayık tabakların kullanıldığı bu servislerde tabağın konukların önlerine konulması ve onların karışık bir şekilde yemeklerini kendileri almaları, ya da konuk lardan birinin, hattâ ev sahibesinin onlara servis yapması doğru değildir. Servisi yapan ev sahibesi ve ev halkından kişiler de olsa, garson veya hizmetçiler de olsa servis tabağı sofraya konulmaz. Elde tutularak tabağına yemek verilecek konuğun sol tarafından servis yapılır.
2 Bazı kimseler servisin garson ya da hizmetçiler tarafından ya pılması sırasında konukların yemekleri tabaklarına kendilerinin alması şeklini uygularlar. Bu doğru değildir. Yemeği, yiyecek olan konuk kendisi aldığı takdirde istediği kadar almaktan çekinir, utanır. Bazı kimseler, servis tabağındaki çatal ve kaşığı kullanmasını; yemeği, bu ikisini birden ve maharetli bir şekilde kullanarak almasını bilmeyebilirler. Bu da konuğa sıkıntı verir, mahcubiyet duymasına, hattâ belki yüzünün kızarmasına bile sebebiyet verebilir. Konuklar, yemeklerini servis tabağından kendileri almak durumunda bırakılmamalıdır.
3 Servisi yapan garson ya da hizmetçilerin tabaklara aktarmas' şart olan yemeğin servisinde dikkat edilmesi gerektiğini ev sahipleri önemle hatırlatmalıdırlar. Garson veya hizmetçiler, örneğin, bir et yemeğinden hemen iki parça koyup garnitürlerini vermeye kalkışmamalıdırlar. Norma! yenebilecek miktarın iki parça olması halinde, servisi yapanlar, bir üçüncü, parçayı koymaya devam etmelidirler. Ancak konuk, kendilerine, yeter, dediği veya bunu belirten bir işaret yaptığı takdirde servisi kesmelidirler. Zira, yemeği alan davetli, yemeklerden bir ikisini yememek düşüncesinde olabilir veya çok sevdiği bir yemekten daha fazla yiyip öteki bir ikisini ye-memeyi tasarlamış olabilir. Davetlerde ev sahibi ikramla, konuğunu, istediğini yiyerek veya yemeyerek memnun edilmiş olarak göndermekle yükümlü ve buna istekli bulunduğuna göre, bu noktada davetlinin iradesi, arzusu esas alınmalıdır. Asıl yemeğin yanında alınacak garnitürlerin servisinde de ayni şekilde hareket edilmeli, davetli yeter deyinceye kadar hepsinden koyma çabası içinde bulunulmalıdır.
4 Yemek servisine kadın konuklardan, onların içinde de şeref konuğu hanımdan başlanır .Bir sofradaki bütün hanım konukların servisi tamamlanmadan erkek konuklara servis yapılmaz. Ancak bu hususta, kalabalıkça sofralarda servisin iki, üç koldan yapılması gerekir. Hanımlara servis en son ev sahibesine yapılmak suretiyle tamamlanır, ondan sonra erkeklere geçilir. Erkeklerde de yine şeref konuğu erkekten başlanır ve sofranın en son servisi ev sahibine yapılır.
5 Yemeğini alan konuklar yemeye başlayabilirler. Sofradaki servisin tamamlamasını beklemelerine gerek yoktur. Yemeği mümkün mertebe yavaş yemeleri, servis yapılan konukların kendilerine yetişmelerini, böylece yemeği hep birlikte bitirmelerini sağlamaları normaldir. Bu, hep birlikte bitiriş şüphesiz ayni anda, ayni dakikada anlamını taşımaz, ikinci servisin mümkün olduğu kadar, bir önceki gibi yapılmasını sağlayacak düzeni gözetmek gerekir. Bu serviste, kadın - erkek ayırımı dışında konukların yaş ve mevki durumları da göz önünde tutulur. Yaşları ve mevkileri birbirlerinden ayırde-dilmeyecek durumdaki konuklardan birine önce servis yapıldığı taktirde, ikinci serviste ötekine öncelik verilir. Sonraki servislerde bu sıraya dikkat edilir.
6 Servisi yapanlar yemek verdikleri kimsenin bazı özel durumlarına dikkat etmek mecburiyetindedirler. Bazı kimseler yemeğin yağlı tarafından yemeyebilirler. Bu, sağlık veya, zevk nedeni ile olabilir. Bu baKim-dan köşesinde yağlı parçaları bulunan et parçalarını, servis yapıldığı sırada, Konuklar da ikaz etmek suretiyle, almayabilirler. Konukların utanarak bu ika» yapmamaları için hiç bir sebep yoktur. Zira alınıp da, zor yenilen bir yemek, yemeğin ortasında ev sahiplerinin duruma müdahale etmelerine yol açabilir. Hem onları, hem sizi, hem de servis yapan kişiyi mahcup düşürebilir. Ancak .servis yapan kişiye ikazda bulunulurken, bu görünüş gerisinde, daha büyük bir parçayı işaret etmek ,onu koymasını istemek, doğru değildir. Bunu servisi yapanın inisiyatifine bırakmak lâzımdır. Esasen o. istediğinizden fazla yemeği tabağınıza koyma çabası içinde bulunacağına göre parça ayırmaya kalkmak sadece konuğun aç gözlülüğünün belirtisi olarak kendini ortaya koyar. Bu da hiç hoş olmaz.
|