Servant Düzenleme
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Serviste kullanılan araçların servanta yerleştirilmesinde uyulması gerekli standart bir şekil yoktur. Her işletmede servantın yapısı ve bölümleri farklıdır. Öncelikle servant için uygun bir yer planlanmalıdır. Konulduğu yerde göze hoşgörünmeli ve diğer mobilyalarla uyum sağlamalıdır.
Ana servant yapı olarak posta servantına benzemesine rağmen hacim olarak daha yüksek bir kapasiteye sahiptir. Posta servantlarına, hizmet verecekleri misafir masalarının ihtiyaçlarını karşılayacak kadar malzeme konulmalıdır. Masa kenarlarına konan geridon servantları ise sadece o masanın gereksinim duyabileceği malzemeler kadardır.
Tüm işletmeler servantlarını kendi servis şekillerine ve menülerindeki yemeklerin ve içeceklerin cinslerine göre farklı şekillerde hazırlar. Örneğin tabakla yemek servisi sistemi uygulanan restoranın servantında ısıtıcı reşoların bulunması gerekmez. Oysa alakart restoranlarda bu tür malzemelerin yanında servantta mönü kartları da bulunmaktadır.
Servant düzenlemede ana kural, çok kullanılan malzemelerin kolayca alınabilecek yere konulmasıve malzemelerin rasgele değil de bir düzen içinde servanta yerleştirilmesidir.
Bu düzen, yer değiştiren çalışanların yabancılık çekmemesi için sürekli aynı kalmalıdır.
Servantlar temizlendikten sonra raf ve çekmeceleri ıslak konan malzemelerin nemlerini alması ve malzemenin ses çıkarmaması için peçete veya örtü ile kaplanmalıdır.
Tüm malzemeler kendi aralarında uyum içerisinde olmalıdır. Bütün bardaklar servanta kapalıolarak konulmalıdır.
Birlikte kullanılma ihtimali yüksek olan çatal bıçak takımları birbirlerine yakın yerlere ve büyükten küçüğe doğru dizilmelidir. Sapları öne gelmeli, kaşık ve çatalların çukur taraflarıile bıçakların keskin tarafları sola gelmelidir.
Tabaklar, takımlar gibi büyükten küçüğe doğru, işletme amblemleri düz duracak şekilde ve sütunları aynı yükseklikte dizilmelidir.
Masa örtüleri ve kapak örtüleri, servantın dolap kısmına, çamaşırhaneden geldiği gibi büyükler altta olacak düzende üst üste gelmelidir. Menajlar temiz ve doldurulmuş, reşolar ise çalışır vaziyette konulmalıdır. Yemek kartları temiz ve değişiklikleri güncellenmiş durumda olmalıdır.
Servantların üstleri, servis esnasında en çok kullanılan malzemelerden oluşturulmalıdır. Bunlar, buz kovaları, küllükler, reşolar, menajlar ve tepsiler gibi malzemelerdir.
Tertipli ve titizlikle hazırlanmış servantlar, servis sırasında personelin başarılı ve seri bir şekilde çalışmasına çok yardımcı olacaktır.