Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Sebze ve Meyvede İnkincil Madde


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Sebze ve Meyvede İnkincil Madde

Neşe Akbelge
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 27.12.2007
Mesajlar: 22
Şehir: Gaziantep
Kısa URL: https://ml.md/lc20509
Gönderme Tarihi: 06.Oca.2008
2,380 defa indirildi / yazdırıldı




Dr. Irmgard Niestroj, Schwarzwald Klinik Başhekimi

Sebze ve meyvenin sağlıklı ve dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçası olduğunu, önemli bir vitamin dengeleyici ve besleyici madde kaynağı olduğunu artık biliyorsunuz. Stresli bir günle baş edebilmenin, çabucak yorgunluğa esir düşmemenin ilk adımı bol sebze ve meyve yemektir. Bitkisel maddeler birinci keman Bilmediğiniz bir şey var ama: Bilim adamları geniş ilgi uyandıran bir keşif yaptılar, sebze ve meyvede başka maddelerin de izini buldular!
Elementer besleyici maddelerin yanı sıra bitkisel beslenmenin bir başka katkısı şöyle: Sayısız renk, aroma ve koku maddesi. Bilim adamları buna acımasızca 'ikincil bitkisel değer' adını veriyorlar çünkü besleyici değeri yok. Halbuki bu tanımlama yukarda adı geçen maddelere yapılan önemli bir haksızlık! Gerçi bizi doyurmuyorlar ama sağlığımız için büyük yarar sağlıyor ve formumuzu korumamıza yardımcı oluyorlar. Uzmanların keşfettiği ikincil değerlerin sayısı birkaç bini geçmiş durumda. Bu bitkisel maddelerin en azından bin tanesinin koruyucu etkisi ise kanıtlanmış bulunuyor. Devamı ise şöyle: Arkasının geleceğinden herkes emin! Meyvenin kabuğuna renk veren madde kanserden koruyor ikincil maddeler yalnızca bize değil, bitkinin kendisine de çok yönlü faydalı. Örneğin zararlı böcekler tarafından yenilmekten koruyor. Ya da koku maddesi sayesinde böcekleri ve kuşları bitkiye çağırıyor. Bitkinin tohumlarını taşıyan ve böylelikle üremesini güvence altına alan doğanın bir hilesi. Çok ilginçtir ki aynı maddenin insan üstündeki etkisi çok farklı. Örneğin üzümde olduğu gibi meyveye yalnızca renk veren maddeler var. Aynı madde biz insanlarda kanseri frenliyor ya da zararlı yüksek kan yağı değerlerini düşürüyor. Havuçtaki bazı maddeler yukarıda sözü edilen maddelerden daha az fenomen sayılmaz. Bu maddeler havuç gibi lezzetli bir sebzeyi mantar ve bakterilere karşı koruyor. Biz insanlarda ise daha uzun süre iyi görmemizi sağlıyor. Her sebze ve meyved ikincil maddelerin bulunduğu söylenemez. Daha çok her tür kendine ait özel maddeler içeriyor, bunları bünyesinde depoluyor ya da ihtiyaç anında oluşturuyor. Hangi olgun sebze ve meyvede belirli ikincil maddelerin bulunduğu dıştan anlaşılamaz tabii ama yine de çıplak gözle tanımlamak mümkün hem de renginden!
Sari; moral yükseltirken bağışıklık sistemini de güçlendiriyor Havuç, kabak, kayısı gibi sarı oranj sebze ve meyveler Karotinoid yönünden zengin. Bu madde bağışıklık sistemini güçlendirirken, fazla güneş ışınlarının yol açtığı deri kanserini önlüyor ya da en azından kanserin hızını yavaşlatıyor. Kırmızı, mor ve mavi sebze ve meyveler örneğin erik, çilek, domates, patlıcan ve kırmızı turp ikincil maddelerle yüklü. Bunlar enfeksiyonu önlüyor, hastalık tohumlarını öldürüyor. Bezelye, fasulye gibi kabuklu sebzeler kolesterolü düşürüyor, bakterilere, virüslere ve mantarlara yaşam şansı tanımıyor, bağışıklık sistemini pekiştiriyor. Yeşil ve beyaz sülfidin ana rengi. En çok brokoli, sarımsak, lahana ve soğanda var. Bakteri temizliği yaparken daha da önemli bir yararı var: Mide kanseri riskini azaltmak. Baharat tadından hoşlananlar çok isabetli yapıyorlar! Hardal otu, tere ve turp glükosinolat içeriyor. Bunun özelliği ise enfeksiyonu durdurmak. Ayrıca büyük bir olasılıkla bağırsak kanserini önlemek gibi bir yararı daha var.
Bu maddelerin sağlığımıza en büyük yararı şöyle: Hepsinin kendine has tek tek özellikleri bulunmakla birlikte bir de ortak paydası var, bu da nitratı zararsız hale getirmesi. Bu konserve maddesine pek çok salam, sucuk türünde ve çiğ ette rastlanır. Madde vücuda girdiğinde değişime uğruyor ve kansere neden olabilecek hücre bozulmalarına yol açıyor. Etin ve etli yemeklerin yanında bol sebze yiyerek bu zararlı etkiyi önleyebilirsiniz.
Tazelik güçlü etkinin ilk şartı Sebze ve meyvelerde bulunan bu yararlı maddelerin ışık ve ısıdan çarçabuk etkilendiklerini sakın unutmayın. Hele bir de çevrenin zararlı etkisi düşünüldüğünde ikincil maddelerin yararlı etkisi çarçabuk kaybolmaya mahkum adeta. Bu nedenle sebze ve meyveyi karanlık ve serin yerlerde saklayın, tüketmek için kesinlikle uzun süre bekletmeyin. Sebzelerin pişirilmesi konusunda da bazı kurallar var: Kabuğunu üstünde birakın. Bu mümkün değilse soymak yerine kazıyın. Böylece maddelerin çoğu yitip gitmeyecektir. Zira bu etkin maddeler genellikle kabuğun hemen altında yer alır. Kurumaya yüz tutmuş sebze ve meyveyi almayın, bunun yerine dondurulmuş gıdayı tercih etmek bile daha mantıklı olur. Çünkü şoklamayla dondurulan sebze ve meyvelerde ikincil etkin maddeler taze olanlarına göre daha uzun süre yaşar.

Pek çok sebze ve meyve türünü yıl boyu bulmak mümkün. Sürekli bunlardan yemenin bir yararı olur mu? Pek omaz. Bence her sebze ve meyveyi kendi mevsiminde yemek daha yararlıdır. Tazeliğinden ancak o zaman emin olabilir
Narenciye meyveleri için de aynı şey geçerli mi? Hayır. Limon, greyfurt ve portakal istisna oluşturur. Yüksek oranda C vitamini içerdiğinden narenciye türlerini yıl boyu yiyebilirsiniz.
Biyolojik yetiştirilmiş sebzenin yararı nelerdir? Ölçülü gübrelenen bitkiler daha geç büyür ama buna karşın daha fazla ikincil madde içerir. Pahalı olmalarının nedeni de budur zaten.
İkincil madde almak için sebze, meyve ve taze mutfak bitkisi türlerinden hangisine daha fazla yönelmek gerekir? Hepsine birden. Sebzenin ikincil maddesi meyveye göre daha fazla ve daha yüksek dozdadır. Mutfak bitkilerinde de bol miktarda sağlıklı maddeler mevcuttur. Ama bunların tüketimi ve yemek içindeki oranları daha az olduğundan fazla yararlananlayız.






Sebze ve Meyvede İnkincil Madde Tarifleri Besinlerin Değerleri



(1 adet Sebze ve Meyvede İnkincil Madde 32,568 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası