Menülerde çok önemli yer tutan salataların mutlaka taze yaprak sebzelerle ya da meyvalarla yapılması gerekmez. Mercimek, nohut, kuru fasulye, pirinç, buğday, ka-r buklu pirinç, makarna, vb. besin maddeleriyle de, olağanüstü güzellikte, iştah açıcı ve besleyici salatalar hazırlanabilir.
Salatalarda kullanılan tahıllar, kuru sebzeler ve .hamurişlerinin başlıca özelliği, salata halinde bir araya geldiklerinde, kolay kolay rastlanamayacak bir tat ve koku oluşturmalarıdır.
Tahılların ve kuru sebzelerin salata hazırlanmasına katkılarından biri de, özgün yapılarıdır. Sözgelimi yabani pirinç hafifçe esnek, kuru fasulye ya da barbunya fasulyesi hafifçe unlu hoş bir yapıdadır. Yalnız, kıvamlarını yitirmemeleri için, her birinin ayrı pişirme süresine titizlikle uymak gerekir. Belli işlemlerden geçirilmiş, bulgur (haşlanmış, kurutulmuş, kabuğu çıkarılıp dövülmüş sert buğday) gibi tahıllar, kısa bir süre haşlanmayla yenilecek kıvama gelirler. Kuru fasulye, barbunya, nohut gibi kuru sebzelerin kahverengi kabuğu alınmamış pirincin, beyaz pirinç için gerekli sürenin iki katı, hattâ daha fazla pişirilmesi gerekir. Yumuşamaları için bir gece suda bırakılmalı (ya da birtaşım kaynatıldıktan sonra 2 - 3 saat suda bırakılmalı), sonra haşlanıp, ilk haşlama suları dökülerek, 1 - 2 saat pişirilmelidirler.
Makarnanın pişirilme süresi damak zevkine göre değişirse de, İtalyan usulü bir spagettinin, asla aşırı pişirilmeyip, diriliğini biraz koruması gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca, pişirilen makarnalar, birbirlerine yapışmasını önlemek için, soğuk su altında çalkalandıktan sonra, süzülmelidir.
Tahıllar kuru sebzeler ve hamur işleriyle hazırlanan salatalar yaprak sebzelerin ve meyvaların karıştırılmasıyla hazırlananlara oranla biraz daha besleyicidir ve her biri ana yemek niyetine yenebilir. Ayrıca tümü, önceden hazırlanıp çekiciliklerinden hiçbir şey yitirmeden yemek saatinde servis yapılabilir.
|