|
|
Ramazan Geldi, Hoş Geldi |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc35380
Gönderme Tarihi: 13.Nis.2009
1,619 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
Ay takvimine göre belirlenen ve son yıllarda kış aylarına rasgelen Ramazan, önümüzdeki üç yıl boyunca sonbaharın misafiri... Dolayısıyla bu dönemlerde kapalı mekânlardan açık mekânlara taşınacak olan Ramazan sofraları, doğal olarak daha renkli ve eğlenceli olacak.
Tüm İslam alemi için kutsal olan Ramazan ayında, insanlar dini vazifelerini yerine getirirken, bir yandan da olağanüstü lezzetli Ramazan sofralarının tadını çıkarıyorlar. Aileleri, akrabaları ve komşularıyla birlikte. Ama, özellikle son yıllarda oruç tutanların canlarını sıkan tek bir husus var. O da Ramazan ayında alınan fazla kilolar...
ÜÇ ÖĞÜNDE BESLENİN
Aslında, Ramazan ayında önemli olan, oruç tutanların bu ibadeti yerine getirirken metabolizmalarını yıpratmamaları. Ancak ne yazık ki çoğu kişi, Ramazan sonunda hiç beklemedikleri bir kilo artışı ile karşı karşıya kalıyor. Özellikle de kentlerde yaşayanlar... Oysa Osmanlı döneminde, iftar sofraları zengin çeşitler ve kuvvetli gıdalar ile donatılıyordu. Fakat o dönemlerde insanların, yaşam tarzlarından dolayı harcadıkları kalori doğal olarak günümüzden fazlaydı. Geleneklerine düşkün olan Türk toplumu, belki aynı çeşitler olmasa da, aynı kaloride beslenmeye devam ediyor. Ancak günümüzün teknoloji destekli yaşam tarzında, alınan bu kaloriler yakılamadığı için, insanlar Ramazan Bayramı’nı fazla kilolarıyla birlikte karşılıyorlar ne yazık ki...
Ramazan’da aşırı kilo alımının diğer nedenleri ise, beslenmenin yanlış düzende uygulanması ve iftarda aşırı yemek tüketilmesi. Şimdi bu nedenler üzerinde duralım biraz.
Ramazan’da beslenme, gün batımı ile gün doğumu arasındaki zaman diliminde gerçekleştirilir. İftar kelimesi ‘fıtr’dan, yani Arapça’da ‘kahvaltı’ anlamına gelen kelimeden türemiştir. Adı üstünde kahvaltı olan iftar, kahvaltılık atıştırmalar ile geçiştirilir. Ardından sofradan kalkılarak akşam namazı kılınır. Daha sonra günlük yaşamdaki öğlen yemeğinin karşılığı olan ‘iftar sonrası’ yemeğe devam edilir. Metabolizmanın ihtiyaç duyduğu gıda, bu öğünde sağlanır. Oysa günümüzde bunun tam tersi yapılıyor. Çoğu kişi, iftar vakti sofradaki yemekleri aniden tüketmekte, sonra da uyumaktadır. Aslında, uykuya geçmeden önce yemeklerin hazmedilmesi gerekiyor. İşte bu yüzden gereksiz kilolar alınmakta ve insanlar düzensiz uyku problemi ile karşı karşıya kalmaktadır.
Gelelim sahur vaktine... Oruç tutacak kişinin, tan yerinin ağarmasına kadar yemek yiyebileceği zaman dilimidir imsak. Buna, gündelik hayatın akşam yemeği diyebiliriz. Hz. Muhammed, akşam yemeğinde aşırıya gidilmemesi gerektiğini söylemiştir hadislerinde. Bu durum, sahur için de geçerlidir. Yani, insanların sahuru hafif yiyecekler ile geçiştirmesi sağlık açısından önemli.
Eğer siz de her Ramazan aldığınız kilolardan yakınıyorsanız, bu yıl beslenme alışkanlığınızı değiştirin; anlattığımız püf noktalarını uygulayın. Bakalım, ay sonunda baskülünüz ne diyecek size?
|
|
Ramazan Geldi, Hoş Geldi Tarifleri Diğer Konular
|
|