|
|
Pişirme teknikleri ile ilgili ipuçları |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc28179
Gönderme Tarihi: 17.Ekm.2008
15,047 defa indirildi / yazdırıldı
|
Knorr
Haşlama ile ilgili ipuçları
* Sert yapılı yiyecekleri (patates, bakliyat gibi) haşlayacağınızda yiyeceği su ile birlikte tencereye koyun ve beraber ısınıp kaynamalarını sağlayın. Kaynadıktan sonrada ateşi biraz kısıp kapağını aralıklı olarak kapatın.
* Yumuşak dokulu yiyecekleri (makarna, yeşil sebzeler gibi) haşlarken suyu iyice kaynatın. Sonra yiyeceği atın ve kapağını kapatmadan haşlayın.
* Haşlama et ve tavuk gibi yiyecekleri hazırlarken maydanoz, nane, kekik gibi otların saplarını haşlama suyuna katarak haşlamanızı lezzetlendirin.
* Badem gibi kuru yemişlerin kabuklarını soymak için birkaç dakika kaynar suda haşlayıp süzün ve soğuk sudan geçirin. Kabuklarının hemen soyulacağını göreceksiniz.
* Haşlama sırasında rengi değişebilecek sebzelerin (karnabahar gibi) haşlama suyuna biraz sirke veya limon suyu katın.
* Çorba yaparken şehriyeleri iyi kaynamamış suya atarsanız dibe çöküp yapışma yapacaktır.
Kızartma ile ilgili ipuçları
* Gevrek kızartmalar yapabilmek için yağın kızgın olmasına dikkat edin.
* Kızartma yağının sıcaklığını test etmek için yağa küçük bir ekmek parçası atın. Eğer ekmek cızırdayarak hızla yukarı çıkıyor ve hemen renk almaya başlıyor ise yağınız kızartma sıcaklığına ulaşmış demektir.
* Derin yağ ile (kızartma tenceresi veya fritözde) kızartma yaparken yiyecek sepetini aşırı doldurmayın. Fazla yiyecek koymak yağın ısısını aniden düşüreceğinden yiyeceklerinizin yağ çekmesine neden olur.
* Kokusu çok yoğun olan (balık gibi) yiyecekler kızartmadıkça, aynı kızartma yağını üç defa kadar kullanabilirsiniz. Tekrar kullanabilmek için yağı bir tülbentten süzüp cam kavanozda saklayın.
* Tava pişirmelerinde et veya tavuk pişirirken her iki yüzey için de eşit zaman verin ve maşa kullanın.
* Kızarttığınız yiyecekleri üzerine kağıt havlu serilmiş bir kaba çıkarın. Böylece kızartma sonrası yiyeceğin üzerinde kalan fazla yağdan kurtulmasını sağlarsınız.
* Kızartacağınız yiyeceklerin ıslak olmamasına dikkat edin. Aksi takdirde su ile temas eden yağ kabarma ve sıçrama yapacaktır.
Fırında pişirme ile ilgili ipuçları
* Fırında pişirmede en yaygın olarak kullanılan ısı aralığı 160- 180 °C arasıdır.
* Tarifte aksi belirtilmediği takdirde fırın önceden pişirme ısısına ayarlanıp ısıtılmalı ve yiyecek sıcak fırına sürülmelidir.
* Fırında kullanılacak tepsiler ve pişirme kapları yapışmayı engellemek için hafifçe yağlanmalıdır.
* Üzeri kızarması istenilen yiyecekler mümkün olduğunca üst raflara yerleştirilmelidir.
* Pişme süresi uzun olan soslu yiyecekler, bir süre üzeri folyo ile kapalı pişirilip sonra folyo kaldırılarak üzerleri kızartılmalıdır.
* Pişme sırasında fırının kapağının açılması ısı kaybına neden olacağından pişirmeyi etkiler. Bu nedenle fırının kapağı sık açılmamalıdır. Kekler için ilk 20-25 dakikadan önce hiç kapak açılmamalıdır.
* Fırından tepsi çıkarmak için ıslak bezler kesinlikle kullanılmamalı, kalın fırın eldivenleri veya birkaç kat kuru havlu bezler tercih edilmelidir.
* Kabuğu soyulmuş bademleri ve çam fıstıklarını 185 °C'ye ısıtılmış fırında hiç yağ koymadan altın sarısı renkte kavurabilirsiniz.
* 200 °C'de bayat ekmeklerinizi dilimleyip fırın tepsisine yerleştirerek peksimet haline getirebilirsiniz.
* 75-100 °C'de yemeklerinizi sıcak olarak koruyabilirsiniz fakat kurumamaları için üzerlerini kapalı tutmalısınız.
Mikrodalga fırında pişirme ile ilgili ipuçları
* Normal fırınlar için verilmiş bir tarifi mikrodalga fırına adapte etmek için verilen süreyi 2/3'ü kadar düşürün.
* Mikrodalga fırın ile pişireceğiniz yemeklere renk katmak için üzerlerine toz kırmızı biber, salça, veya kavrulmuş badem, fıstık gibi malzemeler koyun.
* Fırının içinin temiz kalması için pişireceğiniz veya ısıtacağınız bütün sulu ve soslu gıdaların üzerlerini streç film ile kapatın.
* Metal hiçbir malzemeyi ve metal dekor içeren porselenleri mikrodalga fırında kullanmayın.
* Derin kaplarda ısıtılan yiyecekleri mutlaka sürenin yarısında karıştırın.
* Çikolata ve şekerli yiyecekleri eritir veya ısıtırken mikrodalga fırını asla kontrolsüz bırakmayın.
* Mikrodalga fırından çıkan yiyeceklerin kapları sıcak olmasa bile yiyeceğin içi çok sıcak olabilir. Yanılgıya düşmeyin.
|
|
Pişirme teknikleri ile ilgili ipuçları Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|