Örtülerin Serilmesi
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2007
Temiz masa örtüleri serilmeden önce, kirli örtülerin toplanması gerekir. Ancak toplama işlemi gelişi güzel yapılmaz. Örtülerin kat izinden hareketle toplama yapılmalı, sayarak bohçalama alışkanlık haline getirilmelidir. Bu arada, kirli olan molton var ise önce bunlar değiştirilmelidir.
Kirli örtüler toplandıktan sonra, boş kalan masalara uygun boylarda örtüler yalın katlar altta, kat yeri masanın orta yerinde kalacak şekilde tek tek konularak serilmeye hazır hale getirilir.
Bir masaya örtü serilirken sırasıyla şu işlemler yapılır:
Yüzünüzü salon girişine dönünüz.
Örtüyü, uzunlamasına dörde katlanmış şekilde masa üzerine açınız.
Sağa ve sola sarkan kısımların eşitliğini sağlayınız. (Örtünün yalınkat kenarlarının altta ve kendinize bakan tarafta olmasına dikkat ediniz.)
Kollarınızı iki yana açarak parmaklarınızı örtünün kat aralıklarına yerleştiriniz. (En alt katına küçük parmağınızı, alttan ikinci katına yüzük ve ortaparmaklarınız bitişik, diğer katına da işaret parmağınızı, en üste de baş parmağınız gelecek şekilde yerleştiriniz.)
Temiz örtüyü iki elinizle yukarı kaldırarak en alt katı, masanın karşı kenarından sarkıtınız. (Bu işlemi yaparken örtünün gergin, parmaklarınızın uygun kat aralarında olmasına dikkat ediniz.)
Her iki elinizin baş parmaklarınızı serbest bırakınız.
Örtünün diğer kenarını kendinize doğru çekiniz. (Örtü katlarının birbirine yapışmasını önlemek için çekme işlemi sırasında ellerinizi hafif silkeleyiniz.)
Örtüyü iyice kendinize çekerek eldeki son kenarı da serbest bırakınız. (Örtü üzerindeki ütü çizgilerinin masa üzerinde orantılı olmasına özen gösteriniz.)
Örtüyü serdikten sonra, masadaki duruşunu ve kenarlardan sarkan kısımları kontrol ediniz.
Örtünün toplanan kısımları varsa parmak uçları ile düzeltiniz. (Örtüye ellerinizle mümkün olduğunca az dokunmaya çalışınız.)