Elma: Sert, düzgün, temiz kabuklu ve güzel renkli olmalıdır.
Portakal: İnce kabuklu, sert, parlak renkli meyvedir. Yumuşaklık veya ucunda beyazımsı küf hissi verenlerden uzak durulmalıdır.
Muz: Dolgun, aynı biçimde ve istenilen olgunlukta olmalıdır. Lekelenmiş veya çürümüş kabuklulardan sakınılmalıdır.
Şeftali: Kremsi veya sarı renkli kabuk olmalıdır. Olgun şeftaliler hafifçe ellendiğinde biraz yumuşaktır. Yeşil, çok sert veya çürük olmamalıdır.
Armut: Sert kabuklu bir meyvedir. Toplandıktan sonra gittikçe olgunlaşır.
Kivi: Olgun şeftali yumuşaklığında olmalıdır. Düzgün ve sağlam meyveleri seçilmelidir.
Ananas: Büyük, dolgun, yeşil yapraklı ve tatlı, taze görünüşlü meyvedir. Yumuşak benekli, çürük alanlı veya fermente olmuş kokululardan sakınılmalıdır.
Kavun: En az 2,5 kg ağırlığında, hafif yeşil renkli mumlu beyaz kabuğu vardır. Tamamen olgunlaşmış olanlar krem rengi kabuğa sahiptir.
Karpuz: Ağır, iyi şekillenmiş, kabuk ve çeşidinin karakteristik renginde olmalıdır. Olgun karpuzlar güzel kokulu ve dipleri hafif yumuşaktır. Sapı kuru ve kahve olmalı, yeşil olmamalıdır.
Kiraz- vişne: Dolgun, parlak renkli, tatlı veya ekşidir. Kırmızı kahve kabuklu, tatlı kiraz ve vişneler aromalıdır. Fazlaca yumuşak veya kurumuş veya koyu sapları olanlar alınmamalıdır.
Kayısı: Mümkün olduğunca çok altın-turuncu renkli ve dolgun olmalıdır. Lekeler, kabukta çatlak olmadıkça aromayı etkilemez.
Üzüm: Dolgun üzümler, yeşil ve bükülebilir sapa sıkıca yapışmışlardır. Renk, hoş koku ve olgunluğun en iyi işaretidir.
Erik: Olgunlaşmışların ucu hafifçe ellendiğinde yumuşaklık hissi verir.
Greyfurt: Sert, ince kabuklu, renkli ve ağırdır. En iyi greyfurtlar düzgün, ince kabuklu ve her iki ucu düz olanlardır.
Çilek: Sert, dolgun ve tamamen renklenmiş taneler olmalıdır.
Mango: Genellikle satıldığında oldukça serttir ve yenmeden önce daha çok olgunlaşmaya ihtiyacı vardır. Olgunlaştığında, yumuşakça basınç verir.
|