Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Mengen'de Aşçılık ve Eğitim


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Mengen'de Aşçılık ve Eğitim

teşrifat
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 12.04.2016
Mesajlar: 40
Şehir: Van
Kısa URL: https://ml.md/lc139854
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2019
920 defa indirildi / yazdırıldı




Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi


Mengenlilerin Osmanlı Devleti saray mutfağına girişiyle ilgili birkaç rivayet vardır. Ancak Osmanlı arşivlerinden ulaşılan bilgilere göre; Nevşehirli Damat İbrahim Paşa zamanından itibaren saray erkanında Nevşehirli yoğunlaşması olmuştur. Paşanın Nevşehirli hemşerilerinin sarayın büyük kısmında hakim olmasının beraberinde saray mutfağında da baskın unsur oldukları görülmüştür.
Nevşehirli aşçıların yeniçerilerle ülfetinin saray ağalarını ürkütecek dereceye varmış olması ocağın kaldırılmasından kısa bir süre sonra Nevşehirlilerin de görevden alınması sonucunu doğurmuştur. Mengenlilerin saraya yoğun bir biçimde girişi bu döneme rastlar.
Mengenli aşçılar bu tarihlerden önce İstanbul’da köşk ve konak mutfaklarında aşçılık konusunda şöhret kazanmışlardır. Mesleklerinde bilgili ve becerili Mengenli aşçılar sarayın yeni aranan aşçıları haline gelmiştir.
Genellikle Bolu, bilhassa Mengen yöresinden saraya getirilen çocuklar saray mutfağının değişik bölümlerinde kıdemli aşçı yardımcılarının yanında basit işlerle bir bakıma öğrenim adı verilebilecek çalışma ile mesleğe başlamışlardır.
Sarayda matbah (mutfak) emiri, konaklarda aşçıbaşı denilen baş ustanın gözetiminde ocakbaşı, perhizci (kuşhaneci de denir), pilavcı, börekçi, tatlıcı adı verilen her biri kendi alanında uzmanlaşmış aşçılar bulunurdu.
Bunların kalfaları, kalfaların çırakları, çırakların da yamakları olurdu. Yamaklar, ücretsiz olarak bir ya da iki yıl çalışır, yeteneğini kanıtlarsa ustanın izniyle çırak olurdu. Çıraklar, üç yada dört yıl çalışıp, bilgi ve deneyimini arttırıp, ustanın izniyle kalfa çıkarlardı. Kalfalık, istediği ustanın yanında çalışmak üzere ustasından izin almaya hak kazanmaktı. Ustasının izni olmadan yer değiştiren ya da işini terk eden meslekten atılır, başka esnafın yanında işe giremezdi.
Kalfa, becerisini genel sınav niteliğindeki teferrüc (peştemal kuşanma) töreninde kanıtlamak zorundaydı. Ustaların oluşturduğu jüri yaptıklarını beğenmez, bilgisini yeterli bulmazsa peştemal kuşanamaz yani usta olamazdı. Ustalık, ulaşılması zor bir aşamaydı. Saray ve vezir konaklarının kapanması ile yalnızca belli konularda uzmanlaşmış bu aşçılar tüm yemekleri yapmaya başladılar. Ufak ücretlerle düğün ve teferrüc törenlerinde çalıştıkları gibi konak ve evlere de girdiler.
Bundan sonra çıraklığa gidenler aşçılığı bunlardan öğrendiğinden çoğu yemekler özelliğini yitirdi.
Aşçılık meslek ve şöhretlerini daha da geliştirerek aşçılığı Mengenli için baba sanatı haline getirmişlerdir. Daha sonraları devrin namlı lokantalarından olan “Abdullah Efendi”, “Konyalı” gibi yerlerde mutfağı ele geçirerek sanatlarının değerini kanıtlamışlardır.
Bu gün ülkemizin neresinden olursa olsun turistik bir tesisin lokantasında Mengenli bir aşçıya veya garsona rastlamak mümkündür.
Deniz Yolları ve Hava Yolları gibi uluslararası şirketlerimizin de ayrıca hastane, okul, orduevi ve fabrikalarımızda aşçılık hizmetleri bu yöre halkı tarafından yürütülmektedir.
ABD, Hollanda, Fransa, İsviçre, İran, Irak, Suudi Arabistan ve Libya gibi dünya ülkelerinde Türk Mutfağını başarı ile temsil eden yine Mengenli aşçılardır. Londra’ da yapılan aşçılar yarışmasında ülkemize aşçılar krallığını getiren Mengenli merhum İlyas Usta’ dır.
Yılmaz A. (1995), Dünün Bugünün ve Yarının Aşçıları isimli röportajında kendi de dahil olmak üzere aşçılık mesleğine bulaşıkçılık ile başlanıldığına değinmiştir. Bulaşıkçıların işini kolaylaştıran Arap sabunun icadına bulaşıkçıların çok sevindiğini belirterek ‘icat edenlere dua etmişizdir’ demiştir. Dünün aşçısı olarak okuma yazma bilmeyen ve becerileri az olan kişilerin verildiğini belirtmiştir. İlkokul mezunu çocuğu aşçılığa verdiklerinde ‘’Yahu bu çocuğa bula bula bu işi mi buldun?’’ denildiğini söylemiştir.
Aşçılık mesleğinin itibarının önceden düşük olduğunu, aşçı olanlara kız verilmek istenmediğini, hatta talip olduğu kızın babasının, kendisinin aşçı olduğunu öğrendiğinde caydığını söylemiştir. İlk aşçılık dönemlerinde, aşçıların sigorta, iş garantisi ya da sendika gibi güvencelerinin olmadığını söylemiştir.
Bugünün aşçılarında eğitimin arttığını, iş koşullarının hatta iş kıyafetlerinin geliştiğini, düzenli menüler ile çalışıp, maliyetlerini takip edebilen aşçıların yetiştiğini belirtmiştir. Bugünün aşçılarının dünün aşçılarının iftiharı ve gururu diye bahsetmiştir.
Kurulduğunda ilk ve tek olan Mengen Aşçılık Lisesinin, okul-sektör birlikte eğitimiyle ustadan öğrenciye bir sistematik içinde hızlı geliştiğini vurgulamıştır. Aydın Yılmaz’ın 1995 te ki görüşlerine göre yarının aşçılarının;
Yiyecek içecek sektörü çalışanlarının en az lise-üniversite düzeyinde olacaklarını, En az bir yabancı dile sahip olacaklarını, Bilgisayar kullanmalarını bileceklerini, Eğitimci, idareci, araştırmacı ve uygulayıcı olacaklarını, Kendi mutfağının tarihini, kültürünü, zenginliklerini bileceklerini ve geliştireceklerini, Yemeklerin, tat, kalori, besinsel değerini hesaplayabileceklerini, Uluslararası yeme içme hakkında bilgili olacaklarını ve ülkelerini tanıtacaklarını Şeklinde öngörerek aşçılarımızın ülke itibarını yükselteceklerini söylemiştir.







Mengen'de Aşçılık ve Eğitim Tarifleri Diğer Konular



(1 adet Mengen'de Aşçılık ve Eğitim 3,154 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası