Mardin Yemeklerinin Ayırıcı Özellikleri
Mardin Müze Müdürlüğü
1- Ninelerden torunlara aktarılmış olan yemek yapma usullerinin; bir mirası koruma titizliği ile sahiplenilmesi ve mümkün olduğunca değiştirilmeden bugün hala uygulanıyor olması ayırıcı özelliklerinden en önemlisidir.
2- Güney ve Doğu Anadolunun bol baharatlı, bol acılı beslenme özelliği Mardinde de görülür. Ancak bölgenin diğer illerinden farklı olarak yemeklerde kullanılan acı miktarı daha azdır ve baharat seçimlerinde kuralcı davranılmaktadır. Bu da her yemeğin kendine özgü bir tadının ve kokusunun olmasını sağlamıştır.
3- Mardinde ana yemekler bol etli ve yağlıdır. Yemeklerde tereyağı, sadeyağ ve her etin kendi iç yağı kullanılır. Bu da yemeklerin çok ağır olduğu ön yargısına yol açar, ancak yemeklerin yapımında genellikle haşlama ve soteleme yöntemlerinin kullanılması gıda maddelerinin öz suları, vitamin ve besin değerleri korunarak pişmelerini sağlar.
4- Yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemeler bir gümüş ustası titizliğinde ve el becerisinde seçilir ve yine aynı titizlikle hazırlanır, pişirilir.
5- Yemeklerin yapımında kullanılan ve yemeklere değişik tat, lezzet veren baharatlar, salçalar, soslar, karışımlar özgündür. Bu da sadece Mardine has yemekleri değil, bütün Anadoluda benzeri pişen yemekleri de Mardin usulü yapan bir farklılık katar.