Mantarlı Tepsi Mantısı
2 kahve fincanı süt, yoksa su (150 gram)
500 gram un
2 adet yumurta
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 çorba kaşığı tuz
2 su bardağı et suyu (yoksa su)
Mantarlı iç:
1 çorba kaşığı tepeleme yağ
1 kahve fincanı un
Az tuz ve az karabiber
3,5 kahve fincanı kaynar süt (250 gram)
1 tatlı kaşığı yağ
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış soğan
1/2 bağ kıyılmış dereotu
250 gram haşlanmış mantar, piyaz gibi doğranmış
1 kahve fincanı su
1 kahve fincanı rende gravyer
Üzeri için;
1,5 kilo koyu yoğurt
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1) Küçük bir kuşaneye yağı koyup orta ateşte eritiniz ve unu ilâve ederek karıştırma teliyle dikkatlice karıştırarak 1 dakika kavurunuz.
2) Tuz, biber ve kaynar sütünü ilâve edip iyice karıştırarak 1 dakika pişirip ateşten alınız.
3) Başka bir kuşaneye 1 tatlı kaşığı yağı ve soğanı ilâve ederek orta ateşte karıştırarak 30 saniye öldürünüz.
4) Sonra piyaz biçimi doğranmış mantarı, ince kıyılmış yarım bağ dereoutunu ve suyu ilâve ediniz.
5) Ağzını kapatarak ağır ateşte suyunu çekmeye bırakarak 3-4 dakika kaynatınız.
6) Sonra ateşten alarak gravyer peynirinin ve yukarıda hazırladığınız sosun hepsini ilâve ederek karıştırınız. Soğumaya bırakınız.
7) Unu mermere eleyip ortasını havuz gibi açarak bütün malzemeyi yerleştiriniz ve elinizle karıştırarak bir hamur yapınız.
8) İki elinizin tabanıyla eze eze elinizin birini indirip, birini kaldırarak ve hamuru alt üst ederek uzunlamasına yoğurunuz.
9) Hamuru 30 santim uzunluğunda, yuvarlak şişe gibi uzatınız. 10'ar santimlik iki kısmını birbirlerinin üzerine katlayınız; hamurun iki ucunu hamurun kıvrılan köşelerinin çapraz vaziyette içine sokunuz (aynen elinizi çapraz vaziyette koltuğunuzun altına soktuğunuz gibi).
10) Üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez örterek 20 dakika dinlendirip, tekrar yoğurup, aynı şekilde dinlendirdikten sonra hamuru yuvarlayarak 20 santim uzunluğunda, düzgün boru gibi uzatıp 5 eşit parçaya kesiniz.
11 Kesilen kısımları alt ve üst olmak üzere çevirip üzerine elinizin içi ile kuvvetlice bastırıp küçük bir tabak şeklinde yayınız.
12) Diğerlerini de aynı şekilde yayıp, aralarına un serperek beşini de üst üste diziniz. Üzerlerine nemli bir bez kapatıp 20 dakika dinlendiriniz.
13) Sonra bir tanesini alıp alt ve üstüne hafif un serperek merdane ile daha çok kenarlarına bastırarak 20 santim çapında açınız.
14) Tekrar hafif un serperek oklavaya sardığınız hamuru, ortaya yakın yerden kenarlara doğru (özelilkle kenarlara kuvvetlice bastırarak) silindir gibi ileri geri yuvarlayıp oklava ile masanın üzerine seriniz; bu sefer tekrar yan taraftan hamuru oklavaya aynı şekilde sarıp, aynı şekilde açınız. Hamur normal kâğıttan biraz kalın olmalıdır.
15) Diğerlerini de aynı şekilde açınız ve hamuru mümkün olduğu kadar düzgün 6x6 santime kesiniz.
16) Hamurların içine ve ortalarına yarımşar ceviz büyüklüğünde mantarlı içini yerleştiriniz. Hamurların uçlarını birbirlerinin üzerlerine bindirmeden ve bastırmadan (mantı içinin) üzerine kapatır gibi kıvırınız. Köşelerini çimdikler gibi sıkınız.
17) 1 veya 2 orta boy tepsinin içini tamamen yağlayınız. Mantıları sırayla olduğu gibi tepsiye oturtarak diziniz ve orta hararetli bir fırına sürüp pembe bir renk alıncaya kadar 7-8 dakika kızartınız.
18) Fırından çıkararak üzerlerine et suyunu serpip bir kapak kapayınız. Gayet ağır ateşte 5-6 dakika kaynatıp yumuşatınız.
19) Sonra, yoğurdu iyice ezip 10 çukur tabağın altına taksim ediniz. Üzerlerine olduğu gibi mantıları diziniz.
20) Tereyağını kırmızıbiberle kızartıp eşit şekilde mantının üzerine gezdidiriniz ve servis yapınız.