Malatya Kayısısı
Malatya Valiliği
Malatya kayısısı dünyaca bir üne sahiptir. Dünya ihtiyacının %85’ini tek başına karşılamaktadır.
Bahar mevsimindeki hava durumu toplanan ürünün miktarını etkiler. Normal geçen bir kış mevsiminden sonra, bahar mevsiminde eğer don olayı olmaz ise yaz aylarında toplanan ürün miktarı yaklaşık 20-30 tondur.
Hava soğuk olup çiçeğe don vurmuş ise bu miktar azalır (Birkaç saatlik soğuk, don olayı için yeterlidir.).
Ürün çok olunca bahçe sahipleri, ürünü sadece kendi aile fertleri ile işleyemeyeceği için dışarıdan yardım alır. Bu yardımcılara kayısı işçileri denir. Eskiden bahçesi olmayanlar, bahçesi olanlara yardımcı olurken, şimdi bu işler çevre illerden gelen işçiler ile yapılmaktadır. İşçiler, yevmiye usulü çalışırlar. Ücretleri işçilere günlük, haftalık veya aylık olarak ödenir. İş sonunda kalan ödemeler yapılır ve karşılıklı helalleşilir. İşçiler, iş bitinceye kadar mal sahibinin emrindedir. Bahçeye kurulan çadırda ailece yaşarlar. Bahçenin rençperi işçilere kâhyalık yapar. İşe başlarken ve işin bitiminde mal sahibi tarafından kurban kesilerek yemek pişirilir ve işçilere yedirilir.
Kayısı ağacı sürekli bakım isteyen nazlı bir ağaçtır. Emeğin karşılığını hiç çekinmeden verir. Kayısı ağacı ve meyvesi hiçbir şeyi ziyan edilmeden kullanılan ender bir meyvedir. Ağacı, dalları, yaprakları (gazel) ve çekirdek kabuğu yakacak olarak; meyvesi ve çekirdeğinin içi yiyecek çeşitleri olarak, ezilmiş ve çok olgun meyveler ise meyve suyu veya pestil yapılarak kullanılır.