|
|
Endonezya'ya Gidelim mi? |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc135636
Gönderme Tarihi: 21.Tem.2018
1,013 defa indirildi / yazdırıldı
|
Türkiye'den Ulaşım:
İstanbul-başkent Jakarta arası 9455 km. THY'yi tercih etmek en çabuk ulaşmanın yolu. Direkt olarak yaklaşık 11 saat sürüyor.
İklim:
Endonezya'da iki mevsim var; "yağmurlu mevsim" ve "kuru mevsim" Ekim'le Mayıs arası yağmurlu mevsim hüküm sürüyor. Bu dönemde nem oranı yüksek olduğu için, sıcaklar dayanılmaz yükseklikte oluyor. Ülkeyi ziyaret etmek için Mayıs-Ekim arası sezon öneriliyor. Hava bu dönemde de çok sıcak oluyor. Klima kullanım bir ihtiyaç olarak gerekli. Isıtma sistemiyse gerekli olamadığı için ülkede yok.
Para Birimi:
"Rupi" kullanılıyor. 1 tl, yaklaşık 3500 Rupi'ye denk geliyor. Hala bol sıfırlı banknotlar kullanılıyor. Şehir içinde döviz alınacak yerler çok değil. Bu nedenle Türkiye'den yeterli miktarda Rupi alıp yola çıkmak en iyisi.
Şehiriçi Ulaşım:
Endonezya genelinde metro ağı mevcut değil. Otobüs ya da dolmuş tarzı toplu taşım şekli de pek yaygın değil. Az miktarda banliyö treni kullanılıyor. Taksi en yaygın ulaşım aracı. "Grap Taksi" uygulaması düzenli taksilere göre daha uygun fiyatla hizmet veriyor. Ülkede en ucuz harcama kalemi ulaşım denilebilir.
Fiyatlar:
Fiyatlar uygun değil. Türkiye ile karşılaştırarak örnek verecek olursak; bir paket makarna 10 tl, 1 kg en ucuz pirinç 5 tl. Tropik meyveler de sanıldığı gibi ucuz değil. Orada yetişmesine rağmen muz bile Türkiye'den daha pahalı fiyatta satılıyor.
Yiyecek:
Sokak yemekleri oldukça yaygın. Evlerde pek yemek pişmiyor. Hemen hemen her semtte, her sokak başında sokak yemekleri standına rastlamak mümkün. Özellikle deniz ürünleri seviliyor. Karides cipsi her yemekle veriliyor. Müslüman ülke olarak tanınan Endonezya'da bol miktarda domuz eti ve domuz eti ürünleri bulunuyor. Alış-veriş yaparken özellikle "helal" damgalı ürünlere dikkat etmek gerekiyor. Lokantada yemek yerken de mutlaka sormanızda fayda var. Ekmek yerine sadece haşlanmış pirinç tüketiliyor. Eğer ekmek isterseniz. Kaç porsiyon getirelim? diye soruyorlar. Bu arada bir porsiyon ekmek, 2 dilim tost ekmeğinden oluşuyor. Yemek fiyatları da diğer ürünler gibi pahalı.
Gezilecek Yerler:
Jakarta şehir merkezinde öne çıkan en önemli müzeler: Ulusal Müze, Seramik Müzesi ve Tekstil Müzesi. Ulusal Anıt'ın bulunduğu park açık hava ihtiyacınızı karşılayacak ferahlıkta. Jakarta'ya 153 km uzaklıkta bulunan Bandung'daki Bambu Parkı görülmeye değer. Ayrıca Bandung yolculuğu sırasında yol boyunda ki düzgün pirinç tarlaları ve tarım alanları gerçekten ziyade tablo görüntüsünde. Jakarta'dan klimalı banliyo treniyle gidilebilen Bogorda da Botanik Parkı mutlaka gezilmeli. Ayrıca Bogor'da alış veriş için fiyatlar Jakarta'dan daha uygun.
Kişiler Arası İletişim:
Bildiğimizin aksine İngilizce çok yaygın bilinmiyor. Endonezca konuşuluyor. Bu dilin yazım şekli "latin harfleri"yle gerçekleştiriliyor. Özellikle Jakarta halkı sadece kendi lisanları biliyor. İngilizce bir soru sorduğunuzda çoğu zaman anlamıyorlar. Gözünüzün içine bakarak gülüyorlar. Önce dalga geçtiklerini sanıyorsunuz ama sonra alışıyorsunuz. Bu nedenle alınmayın. Yanınızda rehber yoksa ya da tur şirketiyle gitmediyseniz. Sokağa çıkmadan önce konakladığınız tesisin görevlilerinde bilgi almanızı öneririz.
Alış-Veriş:
Jakarta'da pek çok yerde alış-veriş imkanı mevcut. Basit bir ojenin 60 tl'ye satılan son derece pahalı AVM'ler olduğu gibi fiyatları nisbeten daha insaflı pazarlar bulunuyor. Bu pazarlar bizim Sosyete Pazarı olarak gibi tezgahlardan oluşan yerler. Pazarlarda herşey ama herşey satılıyor. Endonezya'ya gidince mutlaka alınması gereken en önemli anı eşyası Batik olarak tabir edilen tekstil ürünleri. Daha çok bizim Sümarbank basmasını andıran bu dokuma, geleneksel boyuttan seri üretime geçmiş. Menşei pamuklu ve oldukça sağlıklı. Her türlü giysi ve aksesuar batikten hazırlanıyor. Fiyatlarıysa çok uygun değil ama hiç değilse batik kumaşından hazırlanmış bir cüzdan ya da yelpaze almanızı tavsiye ederiz. Bunun dışında el oyması tahta masklar, kuklalar da Endonezya'yı hatırlatabilecek hediyelikler arasında yer alıyor.
|
|
Endonezya'ya Gidelim mi? Tarifleri Makaleler
|
|