Laz Böreği (Çaykara Trabzon)
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Yufka için:
1 kg un
3 adet yumurta
10 gram tuz
400 gram su
Nişasta
Muhallebisi için:
200 gram şeker
1 kilo süt
100 gram buğday unu
İçi için:
250 gram fındık
1 çay kaşığı karabiber
250-300 gram tereyağı
Şerbeti için:
3 bardak şeker
4 bardak su
Un, yumurta, tuz ve su hamur kıvamına gelene kadar bir kapta yoğrulur. Yoğrulan hamur yarım saat kadar dinlendirildikten sonra parçalara ayrılır ve bolca nişastalanır. Bundan sonra nişastalanan hamurlar yufkalar halinde açılır ve hamurlar iyice incelene kadar açıldıktan sonra fırın tepsisine yerleştirilir. Eritilen tereyağı tepsiye yerleştirilirken her katına sürülür. Tepsiye üç kat serilen yufkaların üzerine hazırlanan muhallebiden sürülür. Muhallebinin hazırlanışı ise şöyledir; sütün içerisine önce 200 gram şeker dökülür ve sonra da topaklanmaması için hızlı bir şekilde karıştırılarak buğday unu eklenir. Bu şekilde hazırlanıp yufkaların üzerine sürülen muhallebiden sonra; sonradan tat vermesi için 1 kaşık karabiberi ve 250 gram çekilmiş ince fındığı muhallebiden sonra tepsideki yufkaların üzerine dökülür. Her katına tereyağı sürmek sureti ile açılan yufkalar tepsiye yerleştirilir.En üst katına gelindiğinde bolca tereyağı dökülüp 45 dakika süresince fırında pişirilir. Tatlı fırından çıkarıldıktan sonra soğuya kadar beklenir. Üzerine 3 bardak şeker ve 4 bardak su ile hazırlanan ve kaynayıncaya kadar karıştırılan şerbetin sıcaklığı oda sıcaklığına ulaşınca tepsinin üzerine dökülür. Yufkalar şerbeti çektiğinde dilimler halinde servise sunulur.
Not: Çaykaranın adıyla anılan Çaykara Yufka tatlısı bölge dışına çıkarken isim değişikliğine uğramış; Laz Böreği adıyla Türkiye genelinde yerini almıştır. Adı börek olarak bilinen tek tatlı olma ünvanını taşıLaz Böreğinin böyle bir isim değişikliğine uğramasının Çaykarada yoğun olarak bulunan Lazların çevre yörelere de bu Laz adı ile taşınmasıdır.
Bu tatlı ilk olarak 30 Temmuz ve 20 Ağustos (yayla ortası şenliğinde) yöreye gelen yerli ve yabancı misafirlere ikram edilmesiyle tanıtılmıştır. Yörede hiçbir sanayi kolunun bulunmaması nedeniyle iş için yöre dışına çıkan kişiler gittikleri yerlere kendi yemek kültürlerini de götürmüş, açtıkları restoranlarda bu tatlıyı gelenlerin beğenisine sunmuştur. Örneğin; istanbulda bulunan Nostoni adlı restoranda internetten verilen bilgilere göre bu tatlı Laz Böreği adı ile menülerinde yer almaktadır. Pek çok gazetede yenilmeden gelinmemesi gereken tatlılardan biri olarak gösterilmiştir.
Bu tatlı Türkiye sınırlarını aşıp Rusya sınırına doğru yol almaktadır. Rusya başbakanı Vladimir Putinin Samsun ziyareti sırasında Büyük Samsun Otelinde Karadenize özgü yemekler sunulmuş ve bunların arasında Laz Böreğide yerini almıştır. Bu haber televizyonların yanı sıra çeşitli gazetelerde de halkın dikkatine sunulmuştur.