Kemalpaşa Tatlısı (Kemalpaşa Bursa)
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Peynir
İrmik
Un
Yumurta
Kabartma tozu
Şeker
Süzülen ve kıyılan peynir, diğer malzemeler ile karıştırılır ve hamur haline getirilir. Hamur kesilerek tepsilerde fırına verilir. Pişen tatlılar şerbet ile tatlılandırılarak kaymak veya dondurma ile servise sunulur.
Not: Tatlının ilk nasıl oluştuğuna ilişkin çeşitli rivayetler vardır, bunlar; göçmenler tarafından ilçeye getirilmiş olduğu ve makineler olmadığı için elle ve az sayıda üretilen bu tatlının sadece ilçede yapıldığı şeklindedir ve tatlı 1970lerden sonra Bursa ve çevresinde yaygınlaşmıştır. Bir başka rivayette; Yeniceli denilen lokantası ile meşhur olan birinin höşmerim tatlısından dönüştürdüğü rivayetine dayanmaktadır. Bir başka rivayette; Kurtuluş Savaşından önceki yıllarda Rumlar ilçede tatlılar yapmaktaymış, bu tatlılardan birini Dondurmacı Ahmet adlı bir Türk ustanın öğrenmesiyle tatlı ilçede yapılmaya başlanmış ve ilk yapanın da bu kişi olduğu söylenegelmiştir.
1976 yılına kadar İzmir-İstanbul yolu ilçeden geçmekteydi ve burada mola veren araçlar bu tatlılardan alarak gittikleri yerlere götürmekteydiler. Tatlının adı peynir tatlısı olarak anılırken daha sonraları yörenin adı ile anılmaya başlamıştır. İlk defa Hüseyin Yılmazoğlunun başlattığı tatlı şenlikleri ile adını duyurmayı başaran Mustafa Kemal Paşalılar fuar açılışı ile organizasyonlarını büyütmektedirler.