Kayseri Sucuğu
Kayseri Ticaret Odası
Kayseri Sucuğuna Ayırt Edici Özelliği Sağlayan Etmenler: Sucuk; suculduk sığır etleri sarımsak ve baharat karıştırılıp bağırsaklara doldurularak hazırlanan yiyecektir. Özel kurutma ve renk aldırma işlemlerinden geçirilmelidir. Kurutma işlemi özelliği: Başka yerde olmayan Kayseri'ye has gündüzleri sıcak, geceleri, serin esen rüzgâr sucuğun uygun şekilde kurumasını sağlar. Bu rüzgâr tek yönden değil yıl boyunca her yönden esen rüzgârdır. Bu rüzgârın yöresel bir adı yoktur.
Renk Alma Özelliği: Kayseri'deki yer altı sularında belirli oranda bulunan nitrat maddesi sayesinde sucuğun kendine has kırmızı rengi doğal olarak sağlanmaktadır. Suculduk etler kıyma makinalarına girmeden önce bu su ile bolca yıkanır.
Kayseri Sucuğu'nun Üretim Tekniği: Sucuk için seçilen etler bu iş için özel olarak eğitilmiş sucuk ustaları tarafından önce kuşbaşı şeklinde hazırlanarak kıyma makinalarında kıyılır. Sucuk harman teknelerine konulur. Suculduk yağlar kuşbaşı şeklinde kıyılarak üzerine konulur.
Bu karışıma tuz, baharat, kimyon ve sarımsak ilave edilerek iyice karıştırılır. Karışım 1 gün teknede bekletilir. Kıyma makinalarında ince kıyma şeklinde kıyılarak sucuk hamuru hazırlanır. Sucuk hamuru özel makinalarla tabii ve suni bağırsaklara doldurulur. Bağırsaklara doldurulan suculdar kurutulur.
100 kg. taze sucuk karışımının bileşimi;
80 kg. az yağlı sığır eti,
20 kg. sığır içyağı,
2 kg. toz halinde tatlı kırmızı biber
1 kg. toz halinde acı kırmızı biber (İsteğe göre acı kırmızı biber artırılırveya eksiltilir.)
2 kg. sofralık tuz (iyotlu veya iyotsuz farketmez)
0,5 kg. karabiber,
0,4 kg. yenibahar,
2,5 kg. sarımsak.
Denetimi: Üretimin ve yukarıda belirtilen özellikteki pastırmaların üretime uygun şekilde yapılıp yapılmadığının denetimi mevcut kanun ve yönetmelildere göre Belediyeden, Tarım İl Müdürlüğü'nden, İl Sağlık Müdürlüğü'nden ve Ticaret Odası'ndan oluşturulacak bir Komisyon tarafından yapılabilir.