Karadeniz Bölgesinde Öğünler
Mehmet Kabacık Ordu Üniversitesi
Karadeniz Bölgesinde günlük öğünlerde Anadolunun hemen hemen tüm bölgelerinde olduğu gibi eskiye göre değişmeler olmuştur. Eskiden iki öğün olan yemek öğünlerinin günümüzde üçe çıktığı gözlenmektedir. Yaz mevsiminde kahvaltıda çoğunlukla peynir çeşitleri, tereyağı, zeytin çeşitleri, reçel çeşitleri, bal, mevsimine göre sebzeler bulunurken kış mevsiminde yukarıdakilere ek olarak çorba çeşitlerinin de kahvaltılarda tüketildiği görülmektedir.
Ayrıca özellikle Doğu Karadenizde et haşlama (Trabzon, Giresun ve Ordu) ve et kavurma (Rize) kahvaltılarda tüketilmektedir. Pazar sabahları Trabzon, Samsun, Ordu, Zonguldak ve Giresunda fırınlarda hazırlanan pide tüketimi oldukça yaygındır. Bunu yanında Doğu Karadenizde, Zonguldak ve Düzcede kahvaltılarda mıhlama ve ya kuymak tüketimi, özelikle Ordu ve Giresunda kahvaltılarda yörede yetişen fasulyelerden yapılan turşu kavurması da kahvaltılarda tüketilen yöresel yiyeceklerdir.
Bölgede öğle öğünlerine çalışma hayatının gereklerinden dolayı pek sık rastlanılmaz, öğle yemekleri daha çok akşamdan ve sabah kahvaltısından kalan yiyeceklerin tüketildiği bir öğün haline gelmiştir. Akşam öğünlerinde yer alan yiyecekler Anadolunun birçok yerinde olduğu gibi en güzel yemeklerden oluşmaktadır, bu yemekler çoğunlukla et, tavuk ve balık yemekleridir. Bütün aile akşam yemeğinde toplandığı için yemeklerin çeşidi biraz fazladır.
Bölgede sadece Bayburt ve Gümüşhanede kindilik denen ikindi sofrası vardır. Bayburtta yaz mevsiminde peynir, lor, çökelek, domates, ekmek, çörek, börek gibi yiyecekler çayla yenilirken; Gümüşhanede kindilikte kuymak, fasulye kavurması, patates haşlaması yanında turşusuyla, su böreği, hurma (kalbura bastı), zeytinyağlı dolmalar, börekler, çöreklerin çayla sunulur.